torsdag, september 14, 2006

Viktigt s-besked om Vattenfall

Jag berättade i april om hur Thomas Östros tog intryck av den socialdemokratiska distriktskongressen i Uppsala när han gick ut och talade om Vattenfall som "elbranschens SBAB". Igår bekräftade Göran Persson till Ekot att detta är socialdemokraternas linje. Vi ska använda vårt gemensamma ägande i Vattenfall till att pressa priserna så att de privata jättarna Fortum och E-on inte ska kunna berika sig på elkundernas bekostnad. Så ska det låta.

Regeringen har också kallat AP-fonderna till krismöte om hur vi ska rädda Volvo från Christer Gardells utmaning. Sven-Erik Österbergs uttalande är välkommet:
Jag vill få till stånd en gemensam diskussion med AP-fonderna om de idag är förhindrade att agera som långsiktiga ägare enligt det regelverk som finns. Är det så är jag beredd att se över regelsystemet. Det är viktigt att de inte bara kan agera kortsiktigt med kapitalavkastningskrav, säger finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg till Näringsliv24.

Jag hade räknat med en valrörelse där partierna går till vänster - där majoriteten av svenska folket befinner sig - men att fondsocialism skulle bli en valfråga hade jag aldrig riktigt vågat räkna med. De som för tio år sen gick runt och påstod att svensk socialdemokrati måste gå New Labours väg för att överleva har inte riktigt fått sina teser bekräftade, för att uttrycka sig milt.

Är för övrigt inte alls lika övertygad som mainstreampressens analytiker om att den nuvarande diskussionen i regeringsfrågan skadar vänstersidan. Tvärtom tror jag att den visar för många luttrade väljare att det finns möjligheter till förnyelse utan att man för den sakens skull behöver rösta på alliansen. Kanske dags för en norsk lösning?

... och SVD rapporterar att de sänkta ersättningsnivåerna är blottan i alliansens nya välfärdskramarfasad. Något som redan skrivits om i den utmärkta boken Åtta år med Reinfeldt. Låt oss ge oss på dessa försämringar för de svagaste - och försvagningen av allas vårt försäkringsskydd - i de sista dagarnas kampanj. Nu ska jag på skoldebatt!

Inga kommentarer: