torsdag, september 14, 2006

UK sect support Alliance - wants to start own schools

Yesterday, I reported on the Plymouth Brethren spending millions campaigning for a victory for the right wing alliance. Today, I can continue the report as Aftonbladet has a interviewed a former member of the Brethren, Christer Nilsson, who says to Sweden's main tabloid:
Normally, they don't care about voting, but now they want to start private schools for their children and recieve the right to officiate weddings.
Scary indeed. And in my town, the evangelical right has taken control of the Christian Democrats.

5 kommentarer:

Petter Hedberg sa...

Asg, haha snacka om mr spindoctor.
Per, vem som helst får faktiskt stödja vem som helst. Det är därför som det partiet med procentuellt sett flest främlingsfientliga väljare är Socialdemokraterna.

Nu skulle man kunna dr på här och säga att sossarna är rasister för det, men till skillnad från dig ser jag skillnad på vilka som stödjer en, och vad man själv står för.

Det är rätt tydligt att du själv endast använder din blogg för att häva ur dig rykten och nonsens nyheter. Tänk på vilken roll du spelar i det ökande politikerföraktet.

daraka kenric sa...

More Americanization of Sweden, huh? This move will destroy the Christian Democrats- so it's kind of a good thing...

Daniel Lundgren sa...

Visst är Livets Ords dominans av Kd i Oppsala riktigt obehaglig. Å andra sidan är de bara starka i Uppsala. Så om man skall vara ärlig och nyanserad i sin kritik så får man väl erkänna att det går utmärkt för Kd-anhängare som inte vill ha Ulf Ekman på köpet att fortsätta välja Kd, bara inte i Uppsala. I Uppsala kan problemet eventuellt lösas genom att man röstar på ett annat borgerligt parti i ett eller flera val (såsom min bror gjorde 2002 f ö).

Visst håller jag med om att det är trist att Livets Ords obehagliga inflytande på Kd inte längre uppmärksammas i massmedia och att partiet inte längre behöver stå till svars för det där. (Så var det inte för 10-12 år sedan, precis som du framhåller i det tidigare blogginlägget som du länkar till. Det verkar tyvärr som att massmedia bara orkar med ett "gäng skurkar" i taget). Men att göra detta till att den kristna högern skulle kunna styra och ställa i hela Kd, om det är det du menar, är ren propaganda (sorry). En kristen höger har överhuvudtaget aldrig funnits i Sverige i den bemärkelse som det finns en i USA. I Sverige finns det inte religiösa galningar som smörjer huvudet med olja, vill återinföra Mose lag, läser lösryckta ställen ur bibeln som bindande dagspolitiska rekommendationer för mellanösternpolitiken, motarbetar invandring osv, utom i små marginella grupper som ingen egentligen behöver ta på allvar (med undantag för Livets Ord i Uppsala). Gustaf von Essen är ett utmärkt exempel på detta: så stockkonservativ och uppbackad av Livets ord som han må vara så har han faktiskt ett föredömligt engagemang i flyktingfrågan, han ser mig veterligt inte Israels ockupationer som Guds vilja, som inte får trotsas, osv.

Daniel Lundgren sa...

Jag undrar vilka grunder det finns för att hävda att Gustaf von Essen är uppbackad av Livets Ord egentligen. (Jag vet inte, förklara för mig). Enligt min bror, som är hyfsat insatt, har han visserligen haft samtal med dem, men det är inget ovanligt i traditionalistiska kristna kretsar. (Han är katolik). Kd:s kandidat var, enligt min bror, Mikael Oscarsson, och han fick flest kryss och riksdagsplatsen.

Peter Gustavsson sa...

Som du kan se i mitt ursprungliga inlägg, är källan till kopplingen von Essen-Livets Ord en artikel som skrivits av en tidigare politisk sekreterare för kd i Uppsala. Mikael Oscarsson, tidigare ordförande för Ja till Livet och medlem i Livets Ord, är riksdagsledamot för kd i Uppsala medan von Essen är blivande kommunalråd.