söndag, september 03, 2006

Moderata avgiftspartiet

För någon vecka sedan berättade Fredrik Reinfeldt i en radioutfrågning att han ville finansiera slopad fastighetsskatt med höjda ränteavdrag. Det ställde till med stor kalabalik och väljarna förstod att högeralliansen gav pengar med ena handen men att de tog dem tillbaka med den andra. Och väljarna förstod så småningom också att de som skulle betala för sänkt fastighetsskatt var andra, mindre bemedlade människor än de som gynnades i de femton rikaste kommunerna.

Nu har Reinfeldt gjort det igen. I direktsänd TV har han berättat att det vallöfte om en tusenlapp mer i månaden som hans parti tapetserat hela Sverige med ska betalas med höjda avgifter. Plötsligt får moderaternas gamla krav på "hälften kvar" en helt ny betydelse.

Moderaternas marknadsföringstrick är dock inte nytt. De gör precis som mobiltelefonbolagen som kränger "gratis" telefoner som man sen ska betala "bindningsavgifter" på hundratals kronor i månaden för i ett eller två år. Bondfångeri!

I moderaternas avgifts-Sverige betalar vi mer när vi köper medicin, mer i fack- och a-kasseavgift och mer i trafikförsäkring. Vi ska betala avgift för boklån och museibesök, vi ska få lägre ersättning om vi blir sjuka, arbetslösa eller förtidspensionerade. Och vi ska tvingas ta låglönejobb som gör det svårare att betala de högre avgifterna. Samma gamla höger, samma gamla höger.

Uppdatering: Marta tipsade precis om den här undersökningen, som visar att den lågavlönade familjen får ännu större avgiftshöjningar än Reinfeldt erkände. Undersökningen räknar dock inte in hur avgiftshöjningarna slår mot pensionärer, studerande, sjuka och arbetslösa. Ingen av dessa grupper får någon skattesänkning, utan drabbas bara av avgiftshöjningarna.

Inga kommentarer: