torsdag, april 27, 2006

Välkommen kovändning om elpriserna

För tre veckor sedan, på socialdemokraternas distriktskongress i Uppsala, var Thomas Östros föredragande om en motion angående att statliga Vattenfall ska användas för att pressa elpriserna. Motionen, skriven av Skutskär-Älvkarleby arbetarekommun, drevs vältaligt av Björn Karlsson med bistånd av bland andra Uppsalas finanskommunalråd Lena Hartwig. Östros förlorade argumentationen, trots att han i slutinlägget gick in och kritiserade att Uppsala kommun sålt ut sitt eget energibolag och därmed mist möjligheten att själv klara av att hålla uppe konkurrensen. Östros förlorade voteringen mycket klart - vi behövde aldrig ens räkna rösterna.

Nu har Östros just meddelat att Vattenfall ska bli "elbranschens SBAB". Ingen ska säga till mig att det inte går att förändra i politiken. Vad som krävs är att man har goda argument för sin sak och kan framföra dem på ett bra sätt. Tack för att du lyssnar på medlemmarna, Thomas!

8 kommentarer:

Eva-Lena Jansson sa...

Hej Peter. Synd att inte motionen från Örebro Arbetarekommun om att reformera Vattenfall, fick stöd av partikongressen. Men bra att ni nu driver på i samma anda. Ju fler vi är destod större tryck i partiet.
Eva-Lena J

Eva-Lena Jansson sa...

Hej Peter. Synd att inte motionen från Örebro Arbetarekommun om att reformera Vattenfall, fick stöd av partikongressen. Men bra att ni nu driver på i samma anda. Ju fler vi är destod större tryck i partiet.
Eva-Lena J

Kerstin sa...

Jag förstår ingenting. Förklara gärna.

Peter Gustavsson sa...

När el var offentligt monopol sattes priset efter självkostnadsprincipen. Avregleringen innebar att vi inom ett par år fick tre stora aktörer som lägger sina priser efter en elbörs där priserna efter vad jag har förstått av debatten sätts efter priset på tysk kolkraftsel.

Hur det nu än må vara med den saken så är det enklaste sättet att ta itu med detta att staten använder sin starka ställning som ägare till Vattenfall. Om Vattenfall sänker sina priser tvingar det de andra att sänka också. Konsumenterna blir vinnarna och elbolagen blir förlorarna. Detta skulle ske på samma sätt som staten tidigare gett sig in för att pressa priserna på bolån genom att ge bankerna en konkurrent genom statliga SBAB.

Var det något annat du undrade över?

Kerstin sa...

Peter:
OK, då förstår jag vad du menar, även om din beskrivning av hur elmarknadspriserna sätts idag inte är helt klar (men jag kan området ganska bra eftersom jag delar bostad med en "expert" på frågan :-) )

Ha en fin Valborgsmässohelg.

Anonym sa...

Nej, Peter. Detta är förenklat och populistiskt. För det första är Vattenfall ingen SBAB-uppstickare. Om statliga Vattenfall förutom att äga mest produktionskapacitet dessutom ska subventionera kunderna (de gör de om de sänker priserna - kolla resultatet för Vattenfall Försäljning) tvingar de små elbolag i konkurs.
För det andra är det höga elpriset inte resultat av marknadsmissbruk eller oligopol, utan av en ansträngd tillgång på el så det enda sättet att komma runt det är att investera i mer produktion (vilket bolagen vill men inte får) eller att be om att det ska regna.

Peter Gustavsson sa...

Utan att på något sätt hävda att jag är en expert på elpriser vill jag säga emot mr Anonymous. Vattenfall går med mångmiljardvinster och det sticker i ögonen - klart de ska sänka sina priser!

Anonym sa...

Den förra Anonymous har helt rätt. Jag är i branschen och många tycker det Östroos nu gör är illa. Först etablerar staten en marknad -inklusive en börs och sedan förstör man marknadens funktion genom att tvinga den störste aktören (som man har kontroll över) att agera på ett icke marknadsmässigt sätt. Detta är en diskussion som präglas av populism och okunskap, både bland media och politiker. Läs Runar Bränlund och Bengt Kriströms artikel
http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=533889&previousRenderType=1