torsdag, september 21, 2006

Partiledarspekulationer

Jag har medvetet valt att inte ge mig in för mycket i spekulationerna kring nästa partiledare eftersom jag tror att det viktigaste inte är vem som väljs utan vilket mandat hon väljs på. Vi behöver ett mer kollektivt ledarskap i partiet, vi behöver en mer lyssnande partiledare som är lyhörd för vad partimedlemmarna ute i landet tycker och tänker. Det är det viktigaste.

Men visst funderar jag på vem som vore lämplig. Som Martin Tollén skriver: "Jag hoppas att det är kompetens och inte kön som kommer att vara avgörande när en ny partiordförande väljs. I så fall kommer nästa ordförande med säkerhet att vara en kvinna."

Angående Margot Wallström tror jag hon fattat rätt beslut. EU-kommissionen är tillräckligt mörkblå som den är - bara 6 av 25 kommissionärer kommer från socialistiska och socialdemokratiska partier. Om Margot Wallström skulle lämna i förtid och låta vår borgerliga regering utse hennes efterträdare skulle vi göra EU ännu mer höger vid en tidpunkt när vi behöver alla vänsterkrafter vi kan få på EU-nivån. Margot gör ett bra jobb i kommissionen och bör fortsätta med det.

Om Morgan Johansson får bestämma blir nästa partiordförande Carin Jämtin. Så här motiverar han det:
Carin Jämtin, för att hon är en person med stort hjärta och med stark känsla för solidaritet och jämlikhet. Jag tror att i vår oppositionspolitik måste vi visa att socialdemokratin är en stark röst för jämlikhet och solidaritet i världen.

Vid sidan av Carin är ju Wanja Lundby-Wedin också ett utmärkt namn. Båda fötterna på jorden, bra på att ta diskussioner, ideologiskt skarp.

Märker för övrigt att jag av någon obegriplig anledning inte tipsat om Bo Rothsteins artikel om att valet var en triumf för den socialdemokratiska samhällsmodellen. Även om jag inte delar hans analys av den borgerliga politikens konkreta innehåll, är det en intressant avspegling av valdebatten och den retorik moderaterna lade till sig med för att vinna.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Roligt att du nämner Carin Jämtin.Hon är avgjort mitt val också, även om jag inte är organiserad i partiet.

Ulf Bjereld sa...

Ett problem med Wanja är att hon inte sitter i riksdagen. Det är tufft att vara partiledare i fyra år utan ett sådant mandat.

Carin Jämtin har jag utomordentligt stort förtoende för. Men det blir kanske svårt för henne att räcka ända fram, eftersom hon varit synlig inför offentligheten såpass kort tid.

Mona Sahlin?!

Anonym sa...

Jag tycker att du ska läsa flammans analys över valresultaten, jag tror att det ligger mycket i de som de skriver om varför borgarna kunde vinna valet.

Om problemet är att allt mer av valrörelserna handlar om att få ut rätt mediabild och att allt mer koncentreras till färre personer som gör strategiska överväganden om vad partierna ska tycka, så undrar jag vad svaret egentligen är. Ska sossarna härma efter eller gå åt andra hållet och försöka återerövra folkrörelsen.