måndag, september 18, 2006

Tillbaka till våra ideologiska rötter

Nu kommer fler intressanta valanalyser. Partiveteranen Enn Kokk och LO:s kulturombudsman Ingemar E L Göransson har varsina inlägg på sina bloggar. Intressant är att båda öppnar upp för en norsk lösning inför nästa val. Bägge talar om att kravet på rätten till arbete fick en för liten roll i valrörelsen, och Ingemar ifrågasätter den ensidiga låginflationspolitiken. De talar också båda två om att vi måste hitta tillbaka till våra rötter och bli en bred samhällskritisk rörelse. Ingemar ställer angelägna frågor om hur vi kan återskapa den klassallians som den socialdemokratiska väljarkåren består av, och hur vi kan återvinna någon form av inflytande på opinionsbildningen.

Enn Kokk skriver också en annan sak som är viktig att tänka på i dessa dagar. I vissa lägen handlar lojalitet faktiskt om att rakryggat våga säga vilka fel vi begått för att ha en chans att undvika att göra om dem:

Jag kan tänka mig, att en och annan partivän kan tycka, att den gamle grå (eller snarare röde) eminensen på partistyrelsen i detta inlägg har gått för långt i offentlig kritik mot det egna partiet.

Men, säger jag då: Med sentimentalitet och med rädsla att riva av plåster kommer vi ingen vart.

Vi måste se våra egna blottor och brister. Gör vi det och är beredda att vidta de radikala åtgärder som krävs, kommer det en tid då morgondagarna sjunger igen.


Det har upprepats på många bloggar, men det tål att upprepas: Sörj inte, organisera!

2 kommentarer:

daraka kenric sa...

Hej,

Sorry about the results... not as bad as it could have been. Things are looking pretty bad over here in California, as well. Goddamned moderate Right- fools people all the time.

How about some analysis in Swedish I can cross post over on Hoverbike?

Anonym sa...

Jag hejar på dig Peter. Och jag delar dina förhoppningar.
Och jag håller också med dig om att problemet var BÅDE Göran Persson och den politik han symboliserade.

Men realistiskt sett: är inte risken större att SAP det närmsta halvåret ENBART kommer ägna sig åt
a) intrigerande kring partiledarfrågan
b) intrigerande kring reträttposter för aparatjniks från departementen samt avgående kommunalråd

och att den självrannsakan du efterlyser aldrig kommer inträda? Fan, du känner väl mer än andra hur partikulturen funkar?

Ny partiledare (troligen Margot Wallström) kliver in, och innan hon kommit igång har SAP missat ett helt år av att föra utåtriktad oppositionspolitik. Och skulle det bli Wallström blir det i nästa val i stort sett samma New Labour-politik men med ännu tydligare retoriktwist inåt medelklassen?

Det är - tyvärr - ett mer rimligt scenario. Men lik förbannat är det bara att kämpa på.