söndag, september 03, 2006

Svek Reinfeldt sitt stora vallöfte i kväll?

Just nu undrar jag om jag missuppfattat allt, eller om Reinfeldt faktiskt just förlorat det här valet.

Fredrik Reinfeldts succé i den borgerliga pressen i morgon efter utfrågningen är ju redan given på förhand. Men jag tror han gjorde bort sig riktigt rejält genom att erkänna att moderaterna vilseför väljarna i sin skattepolitik. Ni som läser min blogg får rätta mig om jag har fel.

På affischer runt omkring i Sverige lovar moderaterna löntagarna en tusenlapp mer i plånboken. Efter att Mats Knutsson i en i övrigt väldigt snäll utfrågning ställt ett antal frågor om de ökade avgifter moderaterna vill införa, berättade Reinfeldt för oss att tusenlappen mer i plånboken ska räknas per familj. Alltså, om jag förstår det hela rätt, att var och en bara får fem hundra mer i plånboken.

Detta trots att man i allt sitt valmaterial pratar om att "dessa människor" [låg- och medelinkomsttagarna] ska få skattesänkningar med ca 1000 kr i månaden. Människor, inte familjer.

Reinfeldt sitter alltså på bästa sändningstid och drar tillbaka halva sitt vallöfte. Han erkänner att moderaterna vill göra det dyrare att vara med i fack och a-kassa, att ha bil, att resa till och från jobbet, att köpa mediciner med mera. Och att moderaterna därmed för svenska folket bakom ljuset genom att bara säga halva sanningen på tusentals affischer som sitter uppe överallt i landet.

Har jag fel? Jag ska erkänna att utfrågningen just varit och att jag inte har haft någon tid att kolla upp det hela. Och inte heller har jag haft möjlighet att läsa det finstilta i m-materialet. Så hjälp mig att kolla - hur stämmer det Reinfeldt sa i kväll med vad moderaterna sagt tidigare?

Uppdatering: Visst avslöjade Reinfeldt sitt bondfångeri i kväll. Läs mer här.

8 kommentarer:

Peter Gustavsson sa...

Uppenbarligen har TT också reagerat, såg detta precis efter att jag lagt upp mitt inlägg:

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13603517.asp

Är det inte helt otroligt att Reinfeldt plötsligt halverar sitt eget bud inför väljarna? Kan han överleva något sådant?

Marta Axner sa...

Det blir ännu mindre kvar, enligt rapport. En arbetare som tjänar 15000 får bara 380 kronor mer kvar. http://martaaxner.blogspot.com/2006/09/tusenlappen-betydligt-mindre-i.html

umu sa...

Han inte bara överlever det - väljarna älskar honom för att han ljuger och bedrar dem... What is the matter with Sweden???

Peter Gustavsson sa...

Nätundersökningar är fullständigt opålitliga, jag har aldrig sett någon som inte ger kraftig övervikt för borgerlighetens ståndpunkt om man jämför med opinionen i stort.

umu sa...

Det är mycket sant, jag misstänker dessutom att "Alliansen" denna valrörelse orkestrerar bra många slika "röster" i dessa s k webbomröstningar.

Jag tänkte dock mer på Lena Mellins påpekande om "ett högt betyg för Reinfeldt i den sifo-undersökning tidningen beställt till morgondagens tidning."

KAS sa...

Han bekräftade vad LO och många bloggare hävdat i snart ett år att 1000lappen inte är en tusenlapp utan 500 kronor vilket är sant men bara för några.

Vad han dessutom gjorde var att lämna tre motstridiga uppgifter om oss förtidspensionärer men eftersom det inte jobbar några förtidspensionärer i media så är det ganska tyst om den saken.

Fredrik Reinfelds riktiga lögn
Bloggaren KAS

Anonym sa...

hehehe

Det som är roligast är att ni antingen inte är läskunniga eller helt enkelt inte brytt er om att läsa borgarnas valminifest i er maktarrogans. Det står där tydligt och klart att det blir avgiftshöjningar. Det är det som kallas för valfrihet, vill jag vara med i facket, nej tack. vill jag ha en bil, nej tack, vill jag vara med i a-kassan, nej tack - jag litar på min egen förmåga. mm mm. då halveras inte min ökning utan då är det fortfarande 1000 kr.

Skillnade är ju att Reinfeld inte ljuger i alla fall som Göran Persson som har extremt svårt för statistik, han verkar ju ha sin egen att utgå från.

Alexander Sofroniou sa...

I slutet ställer du frågan om du har fel. Svaret är väl ganska tydligt:

Nej, Peter, du har inte fel.