lördag, september 02, 2006

Liberalerna vill stänga vänsterpressen

Noterar att Lars Leijonborg har ett nytt "liberalt" förslag han försöker få med sig högeralliansen på. Han vill halvera presstödet för att på sikt avskaffa det helt. Det skulle innebära att 70-talet dagstidningar skulle tvingas stänga - däribland de flesta av de s-tidningar jag länkar till i min högerspalt och som erbjuder en viss balans i ett extremt borgerligt dominerat medielandskap.

Det är svårt att komma undan tanken att den liberala tidningsnedläggningspolitiken har rent maktpolitiska syften. Titta på hur de borgerliga medierna nu kritiserar s-regeringen, och betänk hur de skulle stryka en borgerlig regering medhårs. Och fundera på vilka tidningar som skulle utöva en rakryggad kritik mot en borgerlig regering som läget ser ut i dag och som det skulle se ut om de kvarvarande s-tidningarna skulle få lägga ner.

Lars Leijonborg håller redan på att smida planerna för hur mediemaktkoncentrationen ska kunna snabbas på så att en valseger 2010 ska kunna underlättas. Perspektivet är skrämmande.

Mer - inte mindre - mångfald i medierna! Rösta rött den 17 september!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns ju flera rapporter som visar att exempelvis SvD stått för en ganska balanserad rapportering, medan DN varit borgarnas främsta stödtrupp (se t ex http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=539612&previousRenderType=2)
Svängdörrarna mellan folkpartiet och Bonnierpressen har ju varit legio länge... och Leijonborgs utspel är således inte så förvånande. "Som tack för hjölpen, grabbar, får ni bli ensamma på Stockholmsmarknaden."
Frågan är om moderaterna tänker försvara sitt allt olydigare husorgan.