tisdag, september 05, 2006

Vad visste alliansbröderna?

Medan jag ägnat dagen åt att klistra kuvert, stå i valstuga och knacka dörr har det hänt mycket. Som jag var övertygad om igår löper trådarna i den spionaffär som redan döpts till "Leijongate" betydligt längre än till Liberala Ungdomsförbundet. Så trots att tankarna är och förblir vid de stora och viktiga valfrågorna, pockar den här frågan på en längre kommentar:

Det som kommit fram under dagen vittnar om en djup röta i ett folkparti som under Lars Leijonborg och Johan Jakobssons ledning låtit "makten framför allt" vara en devis inte bara för den politiska framtoningen utan också för vilka metoder man varit beredda att acceptera. Historiens dom över Lars Leijonborg och Johan Jakobssons folkparti kommer att bli att partiet var mindre noga med lag och ordning i praktiken än i teorin.

Jan Björklund har nu erkänt till SVT att hans pressekreterare hade tillgång till en socialdemokratisk skolrapport dagen innan Ibrahim Baylan presenterade den, tack vare att Per Jodenius mailat rapporten till folkpartiets presschef. Folkpartiets partisekreterare har just avgått och presschefen Niki Westerberg är misstänkt för brott. Och Lars Leijonborg själv visste redan i söndags att Johan Jakobsson visste mycket mer än vad han först erkände.

Det har varit två svarta dagar för Lars Leijonborg, men säkerligen oroar förloppet i skandalen också alliansbröderna. För Johan Jakobsson och Niki Westerberg var folkpartiets mest centrala namn inom samordningen av allianspartiernas valrörelser. Jakobsson var en av fyra partisekreterare i den grupp som samordnar alliansens organisatoriska arbete. Westerberg var folkpartiets representant i den grupp för att samordna partiernas valrörelser som leds av moderaternas kommunikationschef Per Schlingmann.

I måndags morse försökte moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin bagatellisera skandalen. Men vad visste Littorin själv egentligen?

Med tanke på det täta organisatoriska samarbete som finns inom Alliansen, varför skulle folkpartiet hålla på informationen om socialdemokraternas valstrategi och kampanjutspel? Alliansen samarbetar ju inom snart sagt alla politikområden - spred folkpartiet information om socialdemokraternas kampanj vidare till alliansbröderna? Använde Johan Jakobsson och Niki Westerberg den information de fått när alliansens strategier gjordes upp? Kan personer i övriga allianspartier ha känt till att folkpartiet hade fri tillgång till socialdemokraternas kampanjstrategier?

Dessa frågor pockar på svar. Ser att Magnus också tänker i liknande banor.

8 kommentarer:

Stefan sa...

Jag skrev just ett inlägg på samma tema. :-)

Här finns det

Ida Andrén sa...

Hyckleriet och lögnerna från folkpartiets ledning är faktiskt helt otroliga. Leijonborg och Jakobsson har stått och ljugit oss alla rätt upp i ansiktet.

Kerstin sa...

Tänk, jag har varit inne på samma tanke, den att det skulle kunna föreligga samordning mellan alliansens partier och visst tankeutbyte mellan dem :-)

Så vad har vi sett hittills? Toppen på ett isberg, där resten av isberget består av folk, kanske även inom andra partier, som just nu sover ganska illa om natten?

Ida Andrén sa...

Nu har så Reinfeldt krupit ut från den sten varunder han legat ett par dygn. Tydligen tog det såpass lång tid att komma fram till att (m)-kanskliets personal inte på ett tydligt sätt kan knytas till folkpartisternas brottslighet.

Och han håller verkligen Alliansstilen; följer mallen för skickliga advokater i många rättegångar - attackera brottsoffret!

Inte ett ord om "hårdare tag" eller att "brottslingar skall sitta inne" eller ens en antydan till ursäkt. Nej, mittåt: borgerliga politikers brottslighet är förstås socialdemokraternas fel.

Reinfeldt är trött på Marita Ulvskog (!) och han har känt "i magen och hjärtat att nu är det nog" med brottsoffrets ilska och frustration. Sossarna skall hålla käften och borgerligheten skall ostört få fortsätta sitt planerade Machtübernahme.

Jag trodde inte det kunde bli mycket värre efter att ha sett Jakobsson och Leijonborg slingra sig som maskar undan allt ansvar. Men
Reinfeldts agerande får mig att vilja kräkas!

Anonym sa...

det får mig ungefär lika mycket att kräkas som när Lövdén försöker köpa bostadsrätt, när sjöden kallar vakten för svartskalle, när Göran persson mörkar vad som egentligen hände på annandagen, när Ringholm tar regeringsplanet på fotbollsmatcher, som när ringhoms fotbollsförening skattefuskar, som när Laila Friedvals fick för sig att hon skulle inskränka yttrandefriheten eller som när Persson anklagar bo lundgren för att inte leva i verkligehetn för att han köper en 6 miljoner bostad, det är tydligen vara 18 miljoners man skall köpa. eller lika mycket som när S ägnade sig åt förtalskampanj mot moderaterna eller lika mycket som IB skandalen eller lika mycket som när palme sköt maskingevär tillsammans med Castro på ett trevligt statsbesök.

eller lika mycket som när S inte vill tala arbetslöshet eftersom vi har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Eller att S inte vill tala skolpolitik när var 1/4 elev inte är godkänd.

Erik

Ida Andrén sa...

Erik: Det säger väl rätt mycket om din syn på verkligheten att du likställer ett köp av bostadsrätt med folkpartiets organiserade brottslighet under en valrörelse i, vad vi trodde, en av världens mest stabila demokratier.

Att Fredrik Reinfeldt (där risken är mycket stor att han blir vår näste statsminister) ger sig på ett brottsoffer och försvarar Alllianspolitikernas brottslighet är mycket allvarligt. Det är bara att beklaga att du inte inser omfattningen och allvaret i detta.

Jerry sa...

ida och kerstin: Vilken syn har ni på verkligheten? Man börjar ju undra...

Tänk, ni får mig att överväga en röst på moderaterna. Vet ni varför? Jo, ni hugger så otroligt på detta, trots att vi ännu inte vet allting, och ser konspirationer enbart högerut. Var finns balansen?

Att bunta ihop Alliansen på det sättet (som främst Ida gör) blir bara patetiskt och får i alla fall mig att rygga tillbaka. Reinfeldt försvarar väl inte det som hänt? Läser du bara det du vill läsa?

Detta polariserande gör mig så trött och speciellt av människor som hela tiden bara ser ena sidan oavsett vad som händer. Vem frälser ni med det snacket?

Anonym sa...

ja du Ida

Är det organiserad brottslighet, ungefär i samma klass som maffian eller?

Skönt att du bara nämde lägenhetsaffären, den är ju bara ett brott mot er ideologi. Laila Friedvals stängning av hemsidan var ju däremot ett brott mot grundlagen, vilket inte folkpartiets idiotiska och olagliga handling är. Samt att Danielson ljög inför KU är också ett brott. Eller att SSU är ute o slåss om nätterna eller hotar med att tillkala bodström när polisen grep dem, är väl oxå ett brott. men det är väl för mkt bergärt att du skall erkänna att S begått ngt fel.

Erik