torsdag, september 07, 2006

Sävja - den glömda stadsdelen

I kväll deltog jag i en debatt i Uppsalaförorten Sävja. De frågor som kom upp var inte de vanliga diskussionerna om arbete, trygghetssystem, vården och skolan, utan den helt dominerande frågan var att samhället glömt denna stadsdel.

Jag kan inte annat än hålla med de ungdomar som såg sig som svikna. Sävja har inget centrum, inte ens en mataffär, och det bor flera tusen personer i området. Det finns ingenting att göra förutom en liten fritidsgård.

Det fanns stora planer för ett centrum i Sävja, men de skrinlades i och med 90-talskrisen och har inte plockats fram sedan dess. Inte heller har man lyckats genomföra någon satsning för att få igång ett vitalt föreningsliv.

Uppsala kommun har varit bra på att jobba med Stenhagen och Gottsunda, och arbetet ser ut att ge resultat både i form av aktiva föreningar och i levande centrum med affärer och offentlig service. Sävja har dock hamnat i bakvattnet, och försummats av politiker oavsett partifärg. Enligt Sävjaungdomarna är orsaken att stadsdelen är lugn - eftersom kriminaliteten är låg är det ingen som lyssnar på kraven. Olyckligtvis förstår jag vad de menar.

Vi är många socialdemokrater som redan är medvetna om Sävjas problem. Aktiva insatser behövs för Sävja om inte stadsdelen ska möta en nedåtgående spiral. Jag lovade ungdomarna på mötet att driva frågan i kommunfullmäktigegruppen och på andra håll så att Uppsala kommun vaknar till liv om att det behövs mycket mer aktiva samhällsinsatser i Sävja. Jag kommer att hålla kontakten med ungdomarna och jag har också sedan tidigare lovat att hjälpa till med att få den socialdemokratiska föreningen i Sävja på fötter. Dessa löften tänker jag hålla.

8 kommentarer:

umu sa...

Kudos!!!

Toofan sa...

Och vad har hänt sedan dess? Ingenting.

Jag är tacksam över att du driver på frågan, men det är ingen nyhet att borgerligare politiker (borgerlig vänster inräknat) jobbar med förorter i ett högt abstrakt plan.

Varför används inte ens den gamla lokalen längre, som förut användes av Konsum?

Det är inte Sävja som är bortglömt. Det är arbetarna som är bortglömde av borgarna, oavsett stad. Där vi är överrepresenterade, där smakar också godiset skit.

Peter Gustavsson sa...

Jovisst är Sävja fortfarande bortglömt, löftena till trots. Den borgerliga politiken svider hårt i områden som Sävja.

Kampen fortsätter!

Anonym sa...

Det finns inget att göra i sävja till skillnad från Gotsunda och Stenhagen,vi har en liten fritids gård som nästan ingen besöker för det är det ända vi har gjort dom senaste åren, själv är jag en elev på sävjaskolan med invandrar bakrund, jag trivs mycket bra här. här behöver man inte skämmas för sitt hemland eller något.Nu för tiden är alla hemma och sitter vid datorn och spelar spel osv, det är därför det är så tyst. Jag tycker ni ska bygga oss en centrum så snabbt så möjligt!

mvh Don Barano :D:D

Krastavac sa...

http://www.sr.se/uppland/nyheter/artikel.asp?artikel=2763771

"Nu tar ungdomar i området Sävja i Uppsala saken i egna händer. Efter flera år utan en lokal för fritidsaktiviteter för ungdomar som gått ut gymnasiet så samlas i dag initiativtagarna till ”Nya Konsum”, uppkallat efter den gamla livsmedelslokalen som varit stängd och outnyttjad i flera år."

Anonym sa...

Jag har bott i sävja i över 16 år nu. När man va ett litet barn nöjade man sig med att ta ut sina leksaker på gården och leka lite med dom i sandlådan i ett par timmar. Men alla växer vi upp någon gång. Vi kan väll inte sitta kvar i sandlådan när vi är 15,16,17 etc etc.

Fritidsgården i sävja befinner sig i Sävjaskolan, det är en liten lokal, det finns inte mycket att göra förutom att kanske spela lite biljard eller spela ett brädspel. Fritidsgården är dock bara öppen för ungdomar som går i mellan och högstadiet. Ska det räcka? vad ska dom ungdomarana som har gått ut gymnasiet göra? Det är sånt här som kan leda till att ungdomar ägnar sig åt kriminalitet, det finns helt enkelt ingenting att göra. Så då händer sånna dumma saker som att folk tar sönder busskurer och vandaliserar.

Om vi nu har en lokal så tycker jag att det är mer än självklart att den ska användas. Den ända anledningen till att den fortfarande inte används är p.g.a girighet. Lokalen kostar för mycket.

Det ända lokalen används för nu är att klottra på. Varför ska kommunen betala pengar för att ta bort allt klotter... varför inte bara ge oss lokalen så vi kan utveckla den till något viktigare en ett klotterplank.

Ungdomarna är otåliga, vi ägnar oss istället åt idiotiska saker bara för att vi är uttråkade!

Sävja har varit bortglömt i över 20 år snart. Dags att göra något åt saken.

Peter Gustavsson sa...

Jag har sett rapporterna om aktionen och det verkar riktigt bra. Hör av er om jag kan hjälpa till på något sätt - den här kampen är viktig!

Anonym sa...

Jag har bott i sävja i 17 år nu och bevitttnat ökningen av kriminalitet bland unga ignom dessa år av utanförskap och övergivelse. Ungdomarna växer upp vid bänkar och i trapphus. Livet här har blivit grått och tort. Sammhället har övergivit oss och vi känner oss djupt besvikna på solidariteten från resten av staden. Det här måste tas tag i så fort så möjligt. Det finns chans för dom yngra ungdomarna att välja rätt väg i livet bara dom får hjälp och vägledning. Det får dom inte av att umgås på gatorna sedan spedera resten av livet på dom. / Baran