Rödgrön koalition allt troligare

När Ekot intervjuar Marita Ulvskog om ifall socialdemokraterna är beredda att bilda koalitionsregering med mp saknas de vanliga formuleringarna om att skillnaderna inom utrikes- och säkerhetspolitiken är så stora att vi inte kan bilda regering tillsammans. Hon säger också angående samtalen s-mp:
De har varit positiva, de har visat att det som kan framstå som stora skillnader i vissa frågor, arbetsrätten, utrikesfrågor, de är inte så stora när man börjar skrapa på ytan, utan det finns en möjlighet att åstadkomma konstruktiva samtal och kanske också konstruktiva förslag.

När Ekot frågar vidare specifikt om utrikes- och EU-politiken svarar Marita (finns i intervjun, ej i textformat) att man visst står långt från varandra i vissa frågor men att det "inte är frågor vi inte kan tala om" och att vi kan "nå någon form av samsyn, också i de allra svåraste frågorna". Detta är en mycket klar positionsförändring, som också passar som hand i handske med Göran Perssons uttalande efter norska valet. Partiledningen håller nu definitivt på att öppna för koalitionsregering med miljöpartiet, kanske under trycket av hotet om budgetförhandlingarnas sammanbrott.

Jag hälsade på Marita på Arbeiderpartiets valvaka. Hon var i telefon väldigt länge i trapphuset utanför den stora salen - säkerligen för att diskutera det svåra läget i budgetförhandlingarna. Samtidigt kunde hon se Jens Stoltenberg jubla och förbereda bildandet av en regering med Norges vänsterparti och miljöparti (sentern är på många sätt mer lika mp än svenska c då Mauderaterna lämnat centerns gamla ideologiska bas).

Samtidigt en liten varning - att bilda en koalitionsregering med bara mp innebär dels en fortsatt minoritetsregering och dels en möjlig konflikt med fackföreningsrörelsen. Den norska lösningen är bättre än den tyska - ta med vänsterpartiet i regeringen också!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag