torsdag, september 14, 2006

Högern precisionsbombar den svenska modellen

Det är allvar nu. Vi riskerar att vakna upp på måndag med en borgerlig regering. En regering som är långt ifrån någon ny arbetarregering - den vill åt välfärdsstaten och den har ägnat en hel valrörelse åt att hymla med det. De har till och med fått MUFarna att knipa käft och sjunga välfärdens lov ute på skolorna och det vill inte säga lite det.

Jag har redan tidigare tipsat om Åtta år med Reinfeldt. Nu tycks äntligen fler vakna för denna mycket välformulerade bok om hur högern precisionsbombar välfärdsstaten. Idag recenserar Aftonbladet boken medan Västerbottens Folkblad skriver om den på ledarplats. Jag citerar Västerbottens Folkblad:

Den viktiga slutsatsen är att det inte bara blir fyra år med Reinfeldt, utan förmodligen åtta och kanske ännu längre om de vinner valet. Genom att försvaga facket försvagas också den politiska delen av arbetarrörelsen och därmed kan alliansen räkna med en längre period vid makten. Med låga ersättningar från a-kassan och sjukförsäkringen blir högavlönade mindre intresserade att stötta den gemensamma välfärden och väljer i stället privata försäkringslösningar. Det är ungefär så det är tänkt.

Carlén, Christer Persson och Daniel Suhonen bygger analysen på de förslag som lagts fram gemensamt av de fyra partierna i alliansen. De har skalat av retoriken och studerat hur de olika förslagen påverkar medborgarna och samhällsutvecklingen.

Högeralliansens bärande idé är att satsa mindre på de svaga och mer på de starka.

De väljare som inte bryr sig och tror att allt förblir vid det gamla även efter ett regeringsskifte kommer att känna sig grundlurade.

Sverige är ett bra land. Det visar all jämförande statistik om livskvalitet, tillväxt, familjepolitik, sjukvårdens kvalitet etcetera. Men byter vi modell kommer det här att ändras. De redan rika får det ännu bättre – såvida inte alliansens politik leder till ännu en finansiell kris. Men de redan fattiga kan vara säkra på sin sak: De kommer att få det rejält sämre – det har redan utlovats.

Inget tyder på att alliansens jobbpolitik omfattar något annat än låglönejobb – och ännu lägre ingångslöner än de nuvarande avtalen.


Ut och rösta på söndag! Och se till att alla du känner gör detsamma!

4 kommentarer:

Petter Hedberg sa...

Ja du, om den Perssonska modellen med utanförskap,svågerpolitik och dåligt ledarskap är vad du menar med den Svenska modellen så hoppas jag dom mer än precissionsbombar.

Det har varit så mycket lögner och skit i den här valrörelsen så det är kul att det äntligen dyker upp bra humor.

http://www.sapnet.se

http://sissi.blogg.se/070906070623_anna_ska_med.html

Martin sa...

Mest socialdemokratiskt dravel från din sida ser jag.

Vad sägs om ”Göran Perssons misskötsel av sysselsättningen upprörande”
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=572433&previousRenderType=2

Eller Wigforss dotterdotter ”S-politiken skulle gjort farfar Wigforss bestört”:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=572431&previousRenderType=2

Anonym sa...

"Martin" dissar alltså Gustavssons "socialdemokratiska dravel" och lyfter i stället fram en artikel där regeringen kritiseras för att ha övergett fullsysselsättningspolitiken och i stället "drivit igenom ett systemskifte som tror blint på marknadskrafterna" samt att "den borgerliga alliansen vill föra en politik som gör allting värre".

Det är inte varje dag man ser denna blogg kritiseras från vänster, men nu har det alltså skett.

Kristoffer Burstedt sa...

Jag är nervös. Har skrivit om att en borgerlig valseger nu kan leda till långt maktinnehav för dem. Om Reinfeldt lyckas med klassalliansen mellan över- och medelklass kan Sverige vara ett betydligt sämre land att leva i om 12 år.