måndag, maj 01, 2006

Kristdemokraterna i Uppsala - Livets Ords parti

Om man skulle räkna ihop alla spaltkilometer av dödförklaringar av förstamaj-firandet som skrivits de senaste decennierna skulle man kunna räkna med att vi är döda sedan länge. Men när vi firade i Uppsala i dag tyckte jag att tåget var mer levande än på länge - folk ropade slagord i hela tåget och skarorna var tända inför valkampen. Fanorna smattrade i vårvinden.

Vi socialdemokrater var inte ensamma med vänsterpartiet och andra vänsterrörelser om att demonstrera i Uppsala. Livets Ord och Ja till Livet försökte också, liksom förra året, att göra arbetarnas högtidsdag till sin dag. De genomförde en demonstration mot dagis under kristdemokratisk flagg och med Alf Svensson som förgrundsgestalt.

Kristdemokraterna i Uppsala har haft stora interna strider det senaste året som ledde till att det sittande kommunalrådet Ola Leife petades till förmån för Ja till Livet-medlemmen Gustaf von Essen. Den bästa beskrivningen av läget inom kristdemokraterna i Uppsala ges av Catharina Drougge, själv aktiv kristdemokrat, på UNT Debatt 18 februari i år. Drougge beskriver partiets kommunalrådskandidat som "den ultrakonservative abortmotståndaren Gustaf von Essen" och skriver att
"Det som är uppenbart för de flesta, nämligen att den kristna högern under åratal har verkat för att skapa en politisk plattform i gamla hederliga klassiska kristdemokratin, får inte ens tänkas högt. Ju mer man förnekar att så är fallet, desto mer uppenbart blir det."

Hårda ord från att komma från en partikamrat sju månader innan ett val! Kristdemokraternas avdelning i Uppsala styrs nu av kristen höger av samma typ som de samfund som var basen för George W Bush valseger i USA 2004. Mer liberalt orienterade personer ersätts nu av mer värdekonservativa inom Uppsalas kristdemokrater, många med rötterna i Livets Ord och Ja till Livet.

När socialdemokratiska studentförbundet kampanjade mot KDS 1994 var deras slogan "Rösta på Alf så får du Ulf på köpet". Inne i den kristdemokratiska lådan fanns en Ulf Ekman-gubbe som hoppade upp när man lyfte på locket. I spåren av 1994 års valförlust, då partiet nästan åkte ut ur riksdagen, genomförde Alf Svensson ett förnyelsearbete för att tvätta rent kristdemokraterna från stämpeln av abortmotstånd och homofobi. Här hade Svensson vid upprepade tillfällen problem med kärnan av kristen höger som bland annat genomförde framgångsrika krysskampanjer för exempelvis Ja till Livets dåvarande ordförande Mikael Oscarsson som blev riksdagsledamot för Uppsala 1998.

Nu är Alf Svensson borta som partiledare och Göran Hägglund utkämpar en hård och ojämn förtroendematch med de övriga borgerliga partiledarna. I detta läge, när Hägglund profilerar sig som en allmänborgerlig politiker gentemot väljarkåren i stort, har Alf Svensson fått en ny uppgift. Han ska nu mobilisera den kristna högern till valurnorna i september. Han har bland annat gjort detta genom att under hösten och vintern kampanja mot homoadoptioner och sena aborter, och nu går han i ett tåg arrangerat av en kd-avdelning som just tagits över av den kristna högern. Unket, Alf!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde visst att nämna att Kristdemokraternas tåg bestod av över 1200 personer, medan sossarna inte ens klarade av att nå 400 personer i sitt. Så visst lever första maj. Men kanske inte på det sättet som du menar.

håkan ericson sa...

Sensationellt, men jag håller helt med dig! Den kristna högerns värdegrund är midnattsmörk och ska bekämpas med en humanistiskt, förnuftsorienterad världsbilds alla goda och sanna argument.

Men att vingklippa den kristna högern inom Alliansen är en moraliskt och politiskt enklare match än att regelbundet sitta och förhandla med våldsdyrkande leninister som (s) gjort de senaste mandatperioderna.

Den skammen står ni med. Och Pär Nuder personligen. Hans farfar deporterades och dog i Sibirien. Lars Ohlys förebilder höll i bilan.

Peter Gustavsson sa...

Visst är det dåligt av oss att inte klara av att mobilisera fler, det är jag den förste att erkänna. Vi behöver bygga upp ett mycket mer finmaskigt nätverk på arbetsplatser och i bostadsområden - denna valrörelse visar mer än någon annan på faran i att lita för mycket till media. Men några saker:

- Socialdemokraterna hade demonstrationer på ett tiotal platser i Uppsala län i dag och lägger man samman dem blir vi sannolikt störst ändå.
- Kristdemokraterna i Uppsala har en omvittnat stark bas i Livets Ord. En hängiven grupp som går att mobilisera utan större problem.

Sedan Håkan, allvarligt talat, släpp det där med "våldsdyrkande leninister". Om vi hade suttit och regerat med stöd av Kommunistiska Partiet (tidigare KPMLr) hade jag förstått vad du menar, men vi pratar om 2000-talets vänsterparti. Titta på Dan Josefssons utmärkta dokumentär om vänsterpartiet (http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=48518&a=562334&lid=puff_571642&lpos=lasMer) så förstår du vad det handlar om bakom rubrikerna.

Peter Gustavsson sa...

...dessutom, angående siffran för Livets Ord-tåget: Väldigt många av deltagarna där var barn, som tagits med av sina föräldrar och knappast valt själva om de ville vara med och demonstrera. I s-tåget fanns det också barn naturligtvis, men åldersspridningen var mycket större och det var fler ungdomar, medelålders och pensionärer i vårt tåg än i Livets Ord-tåget.

Livets Ord stod på Vaksala Torg en kvart utöver sin tid så vi fick stå och vänta på dem innan vi kunde ställa upp våra fanor och plakat. Under tiden roade jag mig med att räkna dem och fick dem till ca 600 deltagare. Jag vet inte hur polisen räknade men jag skulle inte ta siffran 1 200 rakt av utan att kolla efter hur den kom till.

Claes Nordmark sa...

Anonymous: Hur många demonsrationståg hade Kd i hela landet? Inte så många? Kanske kom därför folk från andra städer till Uppsala för det enda(?) Kd-tåget?

Peter: Bra inlägg! Jag vill gärna se Göran Hägglund förklara kopplingen mellan Kd och Livets ord samt "Ja till Livet".

håkan ericson sa...

Ska jag se på en SVT dokumentär, för att förstå vart kommunister och leninister strävar? Och vilka medel de anser legitima i det förvandlingsarbetet? Du skojar.

Det räcker gott med att vara väl orienterad i 1900-talets historia, samt koppla det till de krafter som regererar på vänterpartiets kongresser.

Skam över SAP och skam över Göran Persson, för att han övergivit principen att hålla kommunister på armlängds avstånd! De har inget i den demokratiska stugvärmen att göra!

Peter Gustavsson sa...

Håkan: Den som stänger sina ögon och öron och bestämmer sig för att inte lyssna på andra människor är inte "väl orienterad", bara inskränkt.

Marcus Widgren sa...

Finns faktiskt många vanliga hederliga människor, som vill kunna välja om de vill sätta sina barn på dagis eller ta hand om dem själva.

De riktiga fundamentalisterna är den vänster och de liberaler som säger att alla måste sätta sina barn på dagis

Alva Myrdahl är i denna fråga en större fundamentalist än Ulf Ekman, blunda gärna för det , men det är sanningen

Patrik Renfors sa...

När vi i arbetarklassen demonstrerar gör vi det mot det internationella förtrycket i solidaritet med alla världens arbetare. Vi demonstrerar också mot den ekonomiska maktförskjutningen och de besuttnas ekonomiska makt. Det är trams att säga att vi demonstrerar mot våra demokratiskt valda politiker i sossarna och vänstern.
Därför blir jag upprörd riktigt arg, när fundamentalistiska Kristdemokrater i Uppsala och Moderater i Norrköping demonstrerar föraktfullt mot arbetares rättighetslandvinningar. De har allt genom tiderna motarbetat löntagares fackliga villkor i kollektivavtal och arbeträtt. Den offentliga fördelande sektorn och de progressiva skatterna. MBL, 8-timmarsdagen, semester m.m.
Listan kan göras lång.
Jag citerar Lasse Ohlys tal:
"Moderaternas extreme political make-over verkar begränsa sig till att man bytt ut Kalle Stropp mot Grodan Boll”.

Min bror Johan bor numera i Uppsala, men jobbar 18 mil ifrån här hemma i Oxelösund.
Han får ta de jobben som bjuds och för jobbar närvarande treskift på valsverkett på SSAB. Han gick av nattskiftet på 1:a majs morgon och tog tåget hem utan att sova, bara för attt hinna upp till Vänsterpartiets demonstration mot det djupgående borgerliga arbetarklassföraktet, de patriarkala strukturerna och för den sociala trygheten som arbetarrörelsen består av i partier och fack. (Jag skulle vilja se den glöden och kamplusten hos en borgare, jag tror knappast det va!

Peter, bra skrivet och rutet!

ardin sa...

I år hade KD tappat halva tåget och var nu lika många som S och V. Nästa år kanske de inte finns ens i Uppsala!