Samma obehagliga högerpolitik

Jag debatterade själv i går kväll och såg aldrig TV4-debatten, men det känns hoppfullt att se att Aftonbladets Paul Ronge utropar vänsterblocket till segrare. Ronge menar att "knock-out på de borgerliga med diskussionen om jobben och att de borgerliga vill ge sig på de arbetslösa".

Jag har också i nyhetsklipp sett hur Persson pratade om att det enda alliansen har att föreslå för att skapa jobb är "samma obehagliga högerpolitik" - såja! Skillnaderna klargjordes uppenbarligen om sjukhusprivatiseringar och miljön, och Lars Ohly fick in en råsop mot Reinfeldt om att hans föreslagna a-kassesänkning riskerar pressa ner lönerna "kanske ända ner till 57 kronor i timmen" med hänvisning till hur han betalade sina barnflickor.

Ser ut som att flera medier gaskar upp sig och strävar mot att vara mindre vinklade när valdagen kommer allt närmare. Dagens Nyheter överraskar i dag genom att skildra hur Reinfeldts Täby säljer ut kommunens tillgångar - strävan mot att balansera rapporteringen tycks dock inte sträcka sig till att lägga ut denna artikel på nätet.

Göran Eriksson på SVD har en analys i dagens tidning av Ödesvalet som jag tycker är väldigt insiktsfull. Eriksson säger som det är - "Hjärnorna i alliansen och de nya moderaterna vill genomföra en revolution i små steg. För att lyckas måste de bli omvalda." Han träffar även på pricken när han säger vad det handlar om:
Om socialdemokraterna vinner får partiet chansen att generationsväxla i regeringsställning, och därmed att fortsätta dominera svensk politik. Vinner de borgerliga kan Sverige bli mer likt andra europeiska länder, med regelbundna maktskiften och en mer borgerlig politisk inriktning.

Eriksson menar även att "Alliansen är i praktiken död i samma ögonblick som de borgerliga erkänner ett nederlag på valkvällen". Det är den verklighet Perssons prat om att han inte stänger dörren mot mittenpartierna handlar om, även om jag som jag redogjort för tidigare på denna blogg hellre skulle se en rödgrön koalitionsregering.

Men allra mest insiktsfullt är nog detta uttalande: "I samma ögonblick som Göran Persson blir skogsbonde förändras bilden av socialdemokraterna radikalt. Ett lyckat partiledarskifte och borgerligheten kan tvingas gå upp mot en pånyttfödd socialdemokrati i valet 2010."

Den socialdemokratiska valrörelsen har innehållit två betydelsefulla misstag. Det politiska misstaget var att inte erkänna arbetslösheten som problem och betona våra förslag för att få fler jobb. Det personella misstaget var att så starkt fokusera uppmärksamheten på en i grunden impopulär statsminister.

Jag tror att vi tar hem det ändå - min magkänsla är annorlunda än vad vissa opinionsinstitut vill mena, framför allt tror jag att de underskattar den socialdemokratiska mobiliseringens effekter. Men vi behöver en ny framtoning och till viss del en ny politik - en politik som fokuserar på att bekämpa klyftorna i det svenska samhället med kraft. Vi måste återigen sätta kampen för jämlikhet i centrum.

Ända in i kaklet!

Kommentarer

Petter sa…
Du saknar trovärdighet!

Jag vet att du tar dina fakta från Aftonbladet, och du har faktiskt en sak gemensamt med Aftonbladet.

Jag klippte mig i onsdags och inrusande kom Kerstin Hellert. Om du inte vet vem Kerstin Hellert är så är hon en tv-recensent på aftonbladet som sågade utfrågarna i SVT innan programmet hade sänts.

Du liksom Hellert uttalar sig om program du inte sett. Aftonbladets läsare, ansåg att alliansen vann. Det gjorde även Ronge i SR.
Ovanligt nog sågar Petter Hedberg vad jag skriver, har jag fått en stalker? :-)

Finns det någon opinionsundersökning om hur partiledarna klarade sig? Nätundersökningar är notoriskt opålitliga, och det vet du också.
Anonym sa…
En milt ironisk kommentar till allt snack om ödesval: precis som Lars Ohly påpekade i debatten var senaste gången Centerpartiet var med och styrde 1994-1998, så det är bara åtta år av mer renodlad vänstermajoritet vi har bakom oss. Centerpartiet har ju också tidigare styrt tillsammans med Socialdemokraterna, i och med den s k kohandeln satt de ju till och med i regeringen en period på 50-talet, men det osynliggörs och glöms bort mycket ofta, av någon anledning (fråga mig inte varför). Om det skulle vara så som borgarna nu säger, att valet står mellan dem och s+mp+v i regeringen så tror jag att det skulle gynna mobiliseringen på vänsterkanten, men jag tror inte att det är så enkelt. Om ett par år eller så kan centern byta fot igen, även om det troligaste tills vidare är s+mp (en smart idé skulle vara att Göran Persson lurar mp att han går med på ett seriöst samarbete och sedan spelar under täcket med c – gammal kärlek rostar aldrig).

Dina ord om s misstag under denna valrörelse kan jag inte nog instämma i. Det är ord av sällsynt klarsyn och integritet. You gotta say that again.
Anonym sa…
Absolut Peter, Du vet att du alltid kan lita på min granskning av din blogg.

Jag skickar fakturan, om det blir lite mer småföretagarvänlig politik dvs.
Anonym sa…
Håller med dig Peter. En rödgrön regering skulle onekligen vara bäst för Sverige. Bättre än en helröd ;)

Men vilket som av alternativen är tusen gånger bättre än en blå...
Anonym sa…
Ser ut som att flera medier gaskar upp sig och strävar mot att vara mindre vinklade när valdagen kommer allt närmare
-------------------------

Det var igår.
Idag lördag utropar DN alliansen till segrare och förklarar i sin ledare att dom kommer att vinna därför att dom vill göra "förändringar" (inte p.g.a att dom har en konsekvent borgerligpolitik alltså...det gäller att hålla det dolt så länge det går) i samma nummer förklarar Wolodarski att dom som inte har jobb inte vill jobba.

Det är väl nånstans där vi hamnar om dom vinner.

Mittemellen "Vi är sossar också" lögnen och kraven från nyliberalerna från vilka Reinfeld kommer
Anonym sa…
Om ett par år eller så kan centern byta fot igen,
-----------------------

Det är inte speciellt sannolikt med tanke på vilka som återstår av deras väljarkår och det inflytande som nyliberalerna har hos dom idag.
Det sannolika är att dom nyliberala strömmningarna kommer att utgöra högerns huvudfåra framledes i takt med att dom som idag huserar i alliansens ungdomsförbund arbetar sig uppåt i hierarkin.
Anonym sa…
Min förhoppning är att det skall betyda något att Centerpartiet ännu är ett folkrörelseparti med en mycket stark bas utanför storstäderna och extremt hög medlemsanslutning, och att nyliberal spinning inte lönar sig i längden. (Se på hur det går för Folkpartiet just nu). Men det kanske är en naiv förhoppning.

Populära inlägg i den här bloggen

De tio årstiderna - En diktsamling

Vi har så lite tid - och livet drar förbi

Jag blir (s) gruppledare i kulturnämnden