måndag, oktober 02, 2006

"Vi började för sent"

I helgens nummer av gratistidningen Uppsalatidningen finns en artikel om det röda Kvarngärdet (kan läsas här, slå upp sidan 5). Jag citerar första delen av artikeln:
Uppsala är splittrat efter valet. I blåa Sunnersta gläds man, i Södra Kvarngärdet – där mer än varannan röstat socialdemokratiskt – är besvikelsen däremot stor.
– Vi gick framåt i området, från 44 till 51 procent, men jag är verkligen inte nöjd. Vi har förlorat regeringsmakten och makten över Uppsala.
Det säger Peter Gustavsson som är ordförande i Kvarngärdets socialdemokratiska förening.
Han är en av få nyvalda i kommunfullmäktige och ska nu försöka driva en aktiv opposition, orolig över hur den borgerliga majoritetens politik ska slå.
– Det blir konkreta förändringar. De fattiga kommer att få det sämre, jag har pratat med många som är oroliga, säger han.

“Vi började för sent”
I framtiden tror han att partiet måste lyssna bättre på väljarna. Bara så kan makten vinnas tillbaka.
– Om vi ska vara självkritiska kan man konstatera att vi började för sent. Hade vi bedrivit samma kampanj under fyra år som vi gjorde under de fyra sista veckorna tror jag att vi hade höjt valdeltagandet och kanske sluppit förlusten.
I årets val röstade 68 procent av de boende i Södra Kvarngärdet. Det är en liten ökning jämfört med 2002 års val då 66,7 procent begav sig till valurnorna.
– Valdeltagandet har ökat, men tyvärr alldeles för lite.
Att socialdemokraterna gått så starkt framåt beror främst på ett aktivt kampanjande, säger Peter Gustavsson. Något som Therese Rosenling och Jimmy Wennlund tydligt märkt av.
– Socialdemokraterna är nog de enda som varit i området. De har dessutom varit
mycket synligare än för fyra år sedan. Det har varit dörrknackning, affischering och högtalarbilar.

Glada att slippa Persson
De gissar att valresultatet gjort många i området besvikna, själva är de dock glada över att Persson inte längre sitter vid makten.
– Jag röstade på moderaterna, men det är jag ju ganska ensam om här, säger Jimmy Wennlund. Therese Rosenling lade sin röst på Fi, vilket även Birgitta Eklöf gjorde.
– Jag är besviken över resultatet, säger hon men förvånas inte över att socialdemokraterna har gått framåt i hennes kvarter.
– Det här är ju ett sådant område där vi fattiga bor. Men jag tror att det hade gått än bättre om fler gått och röstat, säger hon.
Om socialdemokraterna var starka i områden som Södra Kvarngärdet, Gottsunda och Gränby presterade de desto sämre i Kåbo, Luthagen och Fjärdingen. Allra sämst
gick det för s i Södra Sunnersta där de bara knep 10,5 procent av rösterna.

3 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Lite förvånad blir jag när de säger att det bara är socialdemokraterna som synts i Kvarngärdet. Vi har delat material där, ett par gånger i alla fall.

Men jag håller med dig i din analys. Och i ärlighetens namn så gäller detsamma oss, även om vi inte kan göra saker i samma stora skala som ni kan. Men vi har fyra år på oss att dra konsekvenser av erfarenheterna från detta val.

Kerstin sa...

Jo du har rätt. socialdemokraterna började sådär en 25 år för sent, och definitivt 12 år för sent.

Vad hade man kunnat göra året före valet, när man hade fört en klart borgerlig politik i 12 år. Satt inflationsbekämpningen före fulla sysselsättningen ex?

Man ha fört en borgerlig politik och låtsats som om den är traditionell socialdemokratisk. Inte konstigt att de väljargrupper som kommit till under de här åren tror att det är socialdemokratisk ideologi som fått de konsekvenser man ser idag, arbetslöhsten ex. och att de hoppas att det ska bli bättre med en borgerlig regering.

Nu är det för sent, man kan aldrig mer komma tllbaka till det som var. Den möjligheten har socialdemokraterna sumpat för länge sedan. Mitt tips är dessutom att inför nästa val kommer partiet att försöka få tillbaka de förlorade väljarna med att vara ännu mer borgerligt i sin framtoning.

Micke sa...

Nu är det för sent, man kan aldrig mer komma tillbaka till det som var. Den möjligheten har socialdemokraterna sumpat för länge sedan.
---------------------------

Ja men inte oppositionen som helhet.


Det vi vinner på nästa gång är en socialdemokrati som inte kliver åt höger (det är en automatisk biljett för ytterligare en Reinfeld period) samt att dom (socialdemokraterna) slutar be om ursäkt för sina samarbetspartier (inget av dom förordar vare sig nackskott eller gulagläger som högern älskar att hävda)och istället ägnar sig åt att tillsammans med dom ge det alternativ till högern som måste fram.
Vi vinner ingenting genom att själva bli moderater med annat namn .