tisdag, oktober 03, 2006

Nätundersökningar är crap

Under valrörelsens drev mot s-regeringen var ett av kvällspressens favoritknep att upphöja sina egna nätundersökningar till fakta. Gång på gång fick vi läsa, inte minst i Expressen, att "läsarna" utnämnt högern till segrare i debatterna.

Ju närmare valet kom, desto mer ignorerade tabloidjournalisterna att nätundersökningar inte på något sätt är statistiskt säkerställda utan närmast kan sägas avspegla åsikterna inom medelklassen i storstadsområdena. Om undersökningarna inte rakt av är manipulerade av unga män i karriären som plockar bort cookies och röstar tusen gånger från datorerna på PR-byrån de lyfter lön ifrån.

Nu har Sifo frågat hur många som vill köpa städhjälp för max 155 kronor i timmen. Hela 70 procent svarar nej. Knappt en fjärdedel av befolkningen - men hela 46 procent av alla moderater - vill köpa städhjälp. Bland socialdemokrater svarar bara 12 procent ja, men å andra sidan är det ju arbetarklassen som är tänkta att ta de här finfina pigjobben när regeringen dumpar a-kassan för att "värna arbetslinjen".

Nu är det så fint att Expressen bestämt sig för att leda i bevis att deras nätundersökningar är notoriskt missvisande genom att göra en mätning på vad "läsarna" tycker. Och heureka - just nu kan 60 procent tänka sig att köpa städhjälp. Lyckligtvis har Expressen inte någon permalink till denna mätning så man framöver slipper möjligheten att kunna jämföra denna mätning med Sifos mätning av vad befolkningen i helhet tycker.

1 kommentar:

frippeboy sa...

Hej Peter,
Jag håller med dig om nätomröstningarnas otillförlitlighet men vad gäller valdebatterna tycker jag att du gör det för enkelt för dig.

Läs gärna min post om det:
http://frippeboy27.blogspot.com/2006/09/folkets-dom.html