onsdag, oktober 25, 2006

Uselt, Urban Ahlin!

Är han lika principfast som tidigare mot Kina så är jag lite skeptisk. Sverige behöver den kinesiska marknaden.
Den kommentaren gav den socialdemokratiske ordföranden i utrikesutskottet, Urban Ahlin, till utnämnandet av Sten Tolgfors som ny handelsminister efter skatteflyktingen Maria Borelius. (I Dagens Nyheters pappersupplaga, artikeln verkar inte ligga på nätet.) Ahlin menar att det är ett problem att ha en handelsminister som värnar om mänskliga rättigheter i relationerna med den kommunistiska diktaturen Kina.

Urban Ahlin har själv profilerat sig genom att driva en skarp kritik mot diktaturen i Vitryssland. Men där är det tydligen okej att vara hård, eftersom vi inte behöver den vitryska marknaden?

Ärligt talat, vad har Urban Ahlin för människosyn egentligen? Och hur lyckas han placera sig själv och socialdemokratin till höger om moderaterna?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, denne Urban Ahlin har jag alltid förknippat med höger-sosse-flanken liksom Jan Andersson och Jonas Morian.
Sådana femtekolonnare klarar vi oss utan när vi skall bygga upp en ny visionärt, socialt demokratiskt socialdemokrati!

Adrian Kaba sa...

Det är kanske rent av smart att bedriva handel och ekonomisk utbyte med vissa länder, även om de styrs av despoter. Men inte till vilket pris som helst! Och inte med vad som helst (t.ex. vapen). Folket i Kina måste kunna få del av den ökade handeln. Men att hjälpa till att upprätthålla förtryck är inte rätt. Därför måste krav på demokrati och mänskliga rättigheter ställas till länder som Kina. EU: s handelsavtal måste användas för detta. Sverige ensamt kan inte och kommer inte att kunna trycka på detta genom bilaterala avtal med dessa länder. Att avbryta den svenska handeln med Kina kommer inte att påverka Kina men dock Sverige. Därför kommer det inget konstruktiv ur detta. Men EU med sina multilaterala avtal med länderna utanför EU skulle kunna trycka på så att det hade kunnat funka.