lördag, oktober 28, 2006

EU får hålla i yxan

Vi pratar sällan om EU i Sverige, trots att så många beslut i EU påverkar oss hela tiden. Då är EU-debatten betydligt mer livaktig i vårt västliga grannland Norge, som jag hade äran att gästa under förra veckan.

Jag var inbjuden för att hålla ett anförande om "Hvor går EU videre" på Globaliseringskonferensen i Oslo. Anförandet kan läsas här.

Mitt anförande innehåller en sammanfattning av mina grunduppfattningar om ett mellanstatligt samarbete och att bekämpa EU-högern. Jag ger min ideologiska motivering för varför demokrati och välfärdsstat hänger intimt samman, och varför makten bör ligga där demokratin är som starkast.

Jag har dock lagt in några helt nya avsnitt i detta anförande, som handlar om hur vår nya regering kommer att förhålla sig till EU. För vi har nu en ny situation, med en regering som delar ideologisk grunduppfattning med EU:s ledarskikt. Om den socialdemokratiska regeringens grunduppgift i EU var att hålla emot högervridningen, kommer den borgerliga regeringen på ett helt annat sätt kunna luta sig mot EU för att genomföra de beslut de vill få igenom men inte vågar förespråka öppet.

Det finns stora skäl för oss alla, oavsett grunduppfattning om EU i stort, att hålla ett öga på hur regeringen Reinfeldt agerar i EU. Jag tror vi kommer att finna att det är ganska lite av "de nya moderaterna" på EU-sammanträdena.

På tal om EU noterar jag även att Margot Wallström vill "behålla kärnan" i EU-konstitutionen trots Nederländerna och Frankrikes nej. Och att hennes kollega Joaquin Almunia menade i EU-parlamentet att Sverige måste följa sina förpliktelser och införa euron trots nejet i folkomröstningen. Så mycket är demokratin värd i EU anno 2006.

Inga kommentarer: