måndag, oktober 16, 2006

Stjernqvist ångrar EMU-munkavle

Jag var organisationschef for Socialdemokrater Mot EMU under folkomröstningen 2003. Jag såg den berömda munkavlen i extrem närbild. Jag såg hur människor skrämdes till tystnad efter att partiledningen i slutet av april 2003 skruvat åt tumskruvarna gentemot partiets alla EMU-motståndare.

Jag är övertygad om att partiledningens sätt att missköta partiet under och strax efter EMU-omröstningen aktivt bidrog till valförlusten i årets val. Många aktiva partimedlemmar tappade sugen och var inte så engagerade som de hade behövt vara för att det nymoderata hotet skulle kunna bekämpas med kraft. Och munkavlarna skapade ett motstånd i folkopinionen mot ett parti som sågs som toppstyrt, odemokratiskt och ur takt med folkviljan.

Jag stötte ihop med Lars Stjernqvist på en gata i Visby under Almedalsveckan 2005. Redan då märkte jag av att han uppenbarligen brottades med frågan om hur han som partisekreterare hanterade åsiktsklyftan i EMU-frågan. Idag har han skrivit en väldigt läsvärd artikel på temat i Skånska Dagbladet. Ett utdrag:
Inför EMU-folkomröstningen fanns det socialdemokrater på båda sidorna. Vi hade visserligen ett tydligt kongressbeslut, men i ett parti med ambitionen att samla 40 procent måste det vara högt i tak. Därför var det inte konstigt att det fanns partivänner på både ja- och nej-sidan. Särskilt inte då det var möjligt att utifrån partiets grundvärderingar resonera sig fram till både ett ja – och ett nej.

Ja, alla partier var kluvna, och därför borde vi ha kunnat leva med oenigheten. Men i stridens hetta lyckads inte jag försvara takhöjden. Jag och andra blev beskyllda för att sätta munkavle på partiets nej-sägare. Och beskyllningen var befogad. Jag hänvisade till kongressbeslutet med sådan kraft att många kände sig rejält nedtryckta.

Det var inte särskilt
klokt av en företrädare för ett folkrörelseparti. Och det var som sagt knappast förenligt med ambitionen att vara ett parti med många väljare och viljor.
Lars Stjernqvist uppmanar till en eftertänksam och självkritisk debatt. För egen del har jag varit självkritisk, bland annat i Upsala Nya Tidning, gentemot hur jag själv gjorde övertramp under de strider som fram tills för något år sedan rasade i SSU.

Någon annan?

5 kommentarer:

Hasse Elektriker sa...

Tjena Peter

I Nässjö har man nu enats om ett vänsterstyre medlemsmötet tar defenitivt ställning i slutet av månaden. S tillsammans med SAFE och vänsterpartiet låter nästan omöjligt med tanke på allt som hänt genom åren, men jag tror nog det kan bli rätt bra.

Däremot så kommer vi som så många andra kommuner drabbas av regeringen Reinfeldts skattesänkningar vilket kommer drabba kommunens ekonomi.

Adrian Kaba sa...

Bra med en massa självkritiska människor i politiken. Vill bara poängtera att det under EMU-valrörelsen var oerhört befriande att inte jobba för en s- organisation på nej sidan.

Av det jag kunde se så hade ni hade det tufft. Därför var det roligare att jobba för nej-sidan i en partipolitisk obunden org, dock med företrädare för s v mp - Invandrare mot EMU. Men det var behagligt att arbeta ihop med de andra från nej-sidan lokalt i Malmö, genom Malmö mot EMU, där även s-mot EMU ingick.

daniel hedén sa...

För säkerhets skull:

(s) mot EMU lämnade nätverket Malmö mot EMU efter att samma partisekreterare som nu gör avbön hade påpekat olämpligheten i att ingå i samma nätverk som vissa mindre organisationer på vänsterkanten. Detta uppbrott gjordes redan på våren -03 bara ett par veckor efter nätverket bildades.

(s) mot EMU i Malmö och Handels avd 1 förde därefter egen kampanj. Som tidigare anställd tycker jag det är viktigt att rätt blir rätt :)

Klas Corbelius sa...

I Norrköping gick det jättebra att samla alla nej-grupper, även om medborgare mot EMU bara var löst knutna till nätverket, men i praktiken gjorde det ingen skillnad. jag har väldigt svårt att se behovet av att markera mot dåvarande kpml(r), de ägnar sig inte åt infiltration och de driver idag ungefär vad vänsterpartiet drev för några år sedan, knappast någon väpnad revolution där inte, där emot valstugor, kommunala valsedlar och ungefär samma svett och slit som det är för alla oss andra.

Adrian Kaba sa...

Ja just det så var det Hedén. Får väl ensam ansvara för att ha tillhört en grupp av mindre organisationer på vänsterkanten, aja baja!