onsdag, oktober 11, 2006

Kulturministerns nollprisfilosofi

Nej, jag tycker inte att kulturens ställning stärks av ett slags nollprisfilosofi.

Så formulerade kulturminister Cecilia Stegö Chilò sitt motstånd mot fri entré på muséer, enligt DN:s ledarsida nu på morgonen. Men Stegö Chilò tycks själv ha tillämpat "nollprisfilosofin" när det gäller en annan av kulturpolitikens kärnområden - public service-televisionen. Kulturministern, som har en månadslön på 53 000 kronor, har aldrig betalat tevelicensen och skyller det på att hon bodde i Tyskland under två år i slutet av 90-talet. Hon har undanhållit public service minst 15 000 kronor de senaste åren.

När det framkom att Stegö Chilò och hennes ministerkollega Maria Borelius tillämpat nollprisfilosofin när det gäller att betala avgifter för sina anställdas sociala trygghet var Fredrik Reinfeldts första uttalande mycket anmärkningsvärt. Han uttryckte mycket stor tolerans för fusk - en tolerans han aldrig visat när det handlar om vanliga löntagare som fifflar med a-kassa och sjukförsäkring "för att få ihop tillvaron":
Både i Cecilias och Marias fall handlar det om två personer som vi kunnat attrahera tillbaka till politiken efter många år. Ingen av dem har levt ett liv i tron att de skulle bli statsråd och därmed utsättas för hård granskning, säger Fredrik Reinfeldt.

Tydligen är alltså ekonomisk brottslighet okej, bara man inte har planer på att bli statsråd. Reinfeldt har nu mjuknat avsevärt, sedan Magnus Ljungqvist avslöjat att Borelius hade råd att betala sociala avgifter för sina anställda. Men han är fortfarande väldigt ursäktande för den brottsliga handling detta innebär.

Utgången i detta affär är högst oviss - i USA blev två ministrar som anlitat svart hemhjälp slutligen tvungna att avgå på grund av detta vid 90-talets mitt.

Kanske återvänder Cecilia Stegö Chilò till Timbro tidigare än väntat. Men hon hinner förmodligen inte med att göra Mattias Svensson bönhörd och lägga ner kulturdepartementet innan dess.

Läs mer i Dagens Nyheter. Reinfeldtcitatet finns bland annat hos SVT.

Detta inlägg återfinns även på Oppositionen.se.

Uppdatering: Enn Kokk har som vanligt skrivit läsvärt i frågan.

Inga kommentarer: