Högern bekämpar de arbetslösa - inte arbetslösheten

I hate to say I told you so...

Kommentarer

Anonym sa…
Istället för att mörklägga statistik á la (S) med olika typer av låtsas-åtgärder så är detta helt okej. Har varit på ett flertal åtgärder, men dessa har knappast gett något. Socialdemokraterna har gjort allt för att dölja statistik.

Folk behöver jobb, inte åtgärder
Visst behover folk jobb, men jobben blir ju inte manga fler med m-politiken. Indragningarna i atgarder ar storre an okningen i antal jobb. Konsekvensen ar att folk skickas ut i oppen arbetsloshet, och sedan drabbas av sankta ersattningsnivaer. Cyniskt.
Anonym sa…
Är det alla arbetslösa f d borgerliga ministrar som höjer procenten?
Anonym sa…
Hej. Kul att se att det finns människor kvar som håller fanan hög. Såg att du skriver för oppositionen.se också. Kanske är det så att det kan bli lite styrsel på socialdemokratin nu när regeringspositionen inte längre är självklar. Även om det hade varit önskvärt att denna förändring skett innan valet.
friår var en väldigt bra reform som både gav långtidsarbetslösa en fot in på arbetsmarknaden och gav människor nära att bli utbrända en viktig paus att göra något annat viktigt som dock inte var det vanliga lönearbetet. att ta bort friåret bara pga ideologisk blindhet leder definitivt inte till fler och bättre jobb.
Anonym sa…
Jag var arbetslös i tre år innan jag fick anställning. Jag skickades mellan olika åtgärder, jag var tvingad till dessa åtgärder annars hade jag inte klarat mig ekonomiskt (iaf inte under det första året när jag var 19 år gammal), jag har aldrig mått så dåligt som när jag satt på "Ungdomsslussen" som det hette, jag var tvungen att närvara där 8 timmar per dag för att få ut 3000 kr i månaden i aktivitetsbidrag. Av dessa 8 timmar spenderade jag 30 minuter att kolla efter och söka jobb, resten spenderades på en massa spelsiter, har aldrig vart så bra på tetris som jag var under den perioden.
Jag sa rent ut sagt att jag mådde dåligt av detta och hoppade av, utan pengar eller jobb mådde jag bättre då jag kunde kontrollera mitt eget liv, tre månader skaffade jag ett jobb på egen hand.
Folk är bortskämda och behöver inte daddas med, tro på mäniskorna istället för att stå med pekpinne.
Anonym sa…
Jo du kan ju ha rätt - precis som Per Nuder och andra socialdemokrater som hörts i debatten - men vi vet ju inte det ännu! Vad vi däremot vet är att Nuder, och andra (s):er som hade något att säga till om hur arbetsmarknadspolitiken utformades, hade fel. Åt helsike för många har hamnat utanför, både arbetsmarknaden och samhällsgemenskapen.

Det civila samhället har i flertalet länder på jorden, en väldig kraft. I Sverige har denna kraft närmast motarbetats under väldigt lång tid. Om borgarna har rätt kommer det civila samhället att kunna väckas ur sin påtvingade dvala och jobb kommer då att skapas. Om de har fel (och Reinfeldt rätt på den tid han påstod att svenskarna var ett folk i bidragsberoende) kommer ni att få rätt. Då kommer den borgerliga politiken bara att leda till ett ökat utanförskap och klyftor.

Själv tror jag på ett samhälle där människors nära relationer och personliga ansvarstagande blir viktigare än de varit i Sverige, och staten, med sin mer anonyma och politiserade makt krymper. Därför hoppas jag innerligt att det funkar. Förvisso ett experiment med nationen, men på ett behövligt område och i en acceptabel skala.

För övrigt väntar jag fortfarande med ditt intresse på ditt progam för hur välfärdssamhället kan användas för att montera ner kapitalismen...
Anonym sa…
Folk behöver jobb, inte åtgärder
------------------------

Aha...och vilken är skillnaden mellan plusjobb och "nystartsjobb"?

Komnmer ni att måla om fasaden på AMS i Solna?
Anonymous: jag håller helt med, många inslag i arbetsmarknadspolitiken var inte alls bra, som många meningslösa jobbsökarkurser, det nedbrytande (men välmenande) kravet att söka x antal jobb som man ändå aldrig var i närheten av att få. Till skillnad från den mediala bilden har det också ställts hårda krav för att få ersättning då många som tex uteblivit från ett möte med arbetsförmedlingen förlorat sin ersättning.

lösningen på detta är dock inte en borgerlig regering och lågbetalda städjobb hos de rika. alternativet är andra arbetsmarknadsåtgärder som också genomförts under socialdemokratiskt styre, som en utbyggnad av högskolan, som satsningen på komvux, som kunskapslyftet för de som behövde ett mellanting mellan komvux och högskola, som komjobb där långtidsarbetslösa får utföra uppgifter som behöver göras i föreningar som inte har råd att betala för vad det skulle kosta, som friåret, som arbetstidsförkortning.

det stora problemet är att vissa är arbetslösa och andra sliter ut sig. och att samhället totalt sett är rikare nu än någonsin. vi behöver faktiskt inte lönearbeta lika mycket och vi har en längre arbetsvecka än de flesta andra jämförbara länder, som tex Tyskland och Frankrike.

för övrigt borde somliga arbetsgivare tvingas gå jobbgivarkurser (det skulle ge minst lika stor effekt som jobbsökarkurser).
Anonym sa…
Suck... "Folk behöver jobb inte åtgärder".

"Folk" behöver schyssta, trygga jobb. Jobb om vilka de kan konkurrera med kunskap och inte med löner som moderaterna vill att man ska göra!

När det är brista på sådana schyssta jobb behövs det åtgärder för att hjälpa de människor som står utan; Det behövs a-kassa, fackföreningar etc... dvs. I stort sätt allt det som moderaterna vill skära i!

"Folk" behöver definitivt inte ett nytt låglöneprolitariat!
- - - - - - - - - - - - - - -
Anonym sa…
Fredrik -
Nej den där retoriska figuren "folk behöver definitivt inte ett nytt låglöneproletariat" är ju hjärtevacker. Men den bortser ju dessvärre från att det är ju precis vad vi har fått som en följd av socialdemokratisk politik och ekonomins globalisering. Låglöneproletariatet kan sägas bestå både av våra inhemska bidrags (förlåt, försäkrings)tagare som hålls utanför arbetsmarknaden för att hålla löner och fömåner uppe för dem som är inne, och av utlandsboende låglönearbetare som förser oss "vanliga svenskar" med produkterna av sitt lågavlönade arbete.

Den här verkligheten försvinner ju inte för att man inte låtsas om den. Jag vet inte ännu om jag tror på den nya regeringens sätt att hantera frågan - vi får helt enkelt invänta resultaten. Men vi vet att (S)-varianten - Blunda och kör, under den tomt ekande parollen Alla ska med, ekade rätt ihåligt när den ställdes mot fackföreningsrörelsens särintressen och protektionism.
Hej Bella!

Kul att höra av dig igen. Vad gör du nuförtiden?

Vi hörs!

Peter

Populära inlägg i den här bloggen

De tio årstiderna - En diktsamling

Dags för en ärlighetsrevolution

Vi har så lite tid - och livet drar förbi