torsdag, oktober 05, 2006

Bloggutmaning: Politisk identitet

Så har då Syrrans utmaning nått mig, med Anders Erikssons försorg. Så jag får väl göra mitt bästa för att svara på frågorna

1) Politisk ideologi du förespråkar?
Demokratisk socialist med stolthet och glädje. Feminist och antirasist.

2) Politisk ideologi du föraktar mest?
Nazism och fascism.

3) Materialist eller idealist?
Jag är materialist i grunden, men menar att det finns ett stort utrymme för människors vägval inom den ram den materiella utvecklingen ger. Den ekonomiska utvecklingen är viktig för samhällsutvecklingen, men människors kollektiva och individuella val styr också mycket och kan även påverka den ekonomiska utvecklingen. Vi är inte utvecklingens fångar.

4) Plikt- eller konsekvensetik i politiken?
Förmodligen mest konsekvensetisk. Saker som FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna står högt i kurs hos mig, men förmodligen för att jag vet att konsekvenserna av att följa dem är positiv.

5) Politiskt uppvaknande?
När regeringen Bildt slog sönder det solidariska välfärdssamhälle jag vuxit upp i.

6) Politisk detour?
Stödde nedskärningspolitiken 1994-95 och kallade mig socialliberal ett par förvirrade stunder. Sen började jag läsa mer om ekonomi och kom fram till att nedskärningarna var överdrivna och bidrog till att öka arbetslösheten, och blev vänstersosse. Har fortsatt ha samma grundsyn sedan dess, även om jag rycktes med lite åt det radikalare hållet under protestvågen 2000-01 och nu kanske blivit lite mer fokuserad vid den kortare sikten och vad vi kan göra här och nu för att föra saker framåt.

7) Enskild person som påverkat dig politiskt?
Det kanske låter patetiskt men jag får nog säga Olof Palme. Det är konstant. Sedan är det väldigt många olika människor som påverkat mig på olika sätt genom olika perioder i mitt liv. Det gäller min familj, mina vänner inom och utanför den politiska sfären, mina åtskilliga förebilder och följeslagare inom SSU och i partiet, många personer under mina universitetsstudier som gett ytterligare stadga och analys och inte minst många alldeles vanliga människor som jag träffat under årens lopp som med sina livsberättelser gett mig en ökad förståelse av förtryckets samhälle.

8) Bok som påverkat dig mest politiskt?
Om jag måste nämna någon: Göran Greiders "Arbetarklassens återkomst" betydde mycket för mig under de år i mitten av 90-talet då mina värderingar fick den form de fortfarande har. Nina Björks "Under det rosa täcket" bär ett mycket stort ansvar för mitt feministiska uppvaknande.

9) Största bristen i den politiska ideologi du förespråkar?
Ett blint öga för könsförtryck. På väg att ändras, men klass- och könsanalysen är fortfarande inte helt integrerade vilket de borde vara.

10) Viktigaste enskilda politiska frågan?
Just nu tror jag det är att förändra den ekonomiska politiken för att nå arbete åt alla.

Min tur att utmana - då skulle jag gärna läsa vad Johanna, Fredrik och Enn har att säga om sin politiska identitet.

1 kommentar:

fredrik sa...

Jag har svarat.