tisdag, oktober 31, 2006

Ideologisk experimentverkstad

Den nya borgerliga majoriteten förvandlar Uppsala till ideologisk experimentverkstad. De inför en ”utmanarrätt” som innebär att privata aktörer kan utmana kommunen om att göra äldreomsorg, förskola och bibliotek billigare. Detta veckan efter att Uppsala kommun tagit över ett äldreboende från Attendo Care till följd av ett uppmärksammat fall av vanvård.

Samtidigt kör Sven Otto Littorin på som en ångvält med slakten på arbetslöshetsförsäkringen. Skickligt av en arbetsmarknadsminister att göra sig till ovän med hela det samlade löntagarkollektivet – inklusive SACO – och nu också landets kommuner efter bara några veckor i tjänst.


Tur då för högern att de lägger ner den svenska arbetslivsforskningen. Så slipper vi få vetenskapliga rön som visar hur den nya låglönemarknad som skapas leder till sämre hälsa, ökade klyftor och större utslagning.

I Brasilien är det annat ljud i skällan. Den just omvalde president Lula inleder med att avskaffa riksbankens oberoende och regeringen deklarerar att ”det är slut med den ensidiga och neurotiska oron över inflationen”. Korståget mot fattigdomen inleds. Go Lula!

Inga kommentarer: