torsdag, oktober 12, 2006

Göraneffekt i Götet

– Jo, säger Ann Lundgren eftertänksamt. Vi socialdemokrater har en väldigt bra politik här i Göteborg. Vi har gjort tydligt att vi nu kan återgå till traditionell reformpolitik. [...]

– ”Jobbare! Göteborg behöver fler trygga jobb med svenska kollektivavtal. Hälsningar Göran Johansson”. Detta har vi varit ute och pratat om, säger Eva Olofsson och visar upp en valaffisch.

– Det var precis vad människor ville höra oss säga. Det gjorde skillnad, tror jag.

– Om jag hade gått ut och sagt att det går bra för Sverige till folk i Hammarkullen och Gällbo, hade de trott att jag kommit från en annan planet. Och det hade jag gjort då också, säger Ann Lundgren. De skulle inte känt igen sig.


Aktuellt i Politiken beskriver hur Göteborg blev en socialdemokratisk ö i ett blått hav. Sammanhållning, facklig-politisk samverkan, jobbsatsningar och byggande, börja tidigt, ha kul, starka personligheter och traditionellt fotarbete - det är den göteborgska modellen. Traditionellt, javisst, men det funkar uppenbarligen.

Jag brukar trötta ut mina läsare med att skriva att bästa sossen vinner valen. Men Göteborgsexemplet visar det extra tydligt. I Göteborg var sossarna sossar - och vann.

I riket sade sossarna att det går bra för Sverige och att jobben kommer. Oavsett vad Persson sade i Björkvik framstod vi mer som trötta rikshushållare än som rastlösa reformister. Och resultatet blev därefter.

2 kommentarer:

Joanna sa...

För det första, stadsdelen heter Hjällbo och inget annat. :)

För det andra, bortsett från att sossarna i Göteborg var sossar så är också alla ställen där vi gick fram i valet traditionella bruksorter och arbetarstädar som drabbats av stora omställningar. Varvet i Göteborg, Ericsons nedläggning i Nynäshamn för att bara ta två exempel. I både Göteborg och Nynäshamn har vi besvisat att vi verkligen menar vad vi säger när vi påstår att "jobben kommer". Vi har (be)visat att vår politk leder till att människor verkligen är trygga när livet förändras, fabriker läggs ner osv osv. Vi har klarat de utmaningarna. Hade jag inte haft den erfarenheten som tex nynäshamnsborna har hade jag också haft svårt att lita på Görans mantra om att "jobben kommer".

Peter Björkman sa...

Sossarna gick fram i Norrbotten också. Ökade i Haparanda, Överkalix, Övertorneå, Luleå, Kalix.

Alla dessa orter är inte bruksorter. Haparanda är mer än administrativ ort (serviceort) än bruksort. I min hemort Boxholm (som är bruksort) gick sossarna också framåt.

Att sossarna ökade i Götet beror nog också på att de hade en annan Göran än Vingåkers-Göran i toppen. Man kunde rösta på sossarna utan att samtidigt stödja statsminister-Göran (som ju gjorde en ganska blek valrörelse)