onsdag, augusti 16, 2006

Villavalla

Den borgerliga alliansen spelade ut esset ur rockärmen – de skulle slopa fastighetsskatten. Åratal av investeringar i dyrbara kampanjer från skattehatarlobbyn skulle nu bära frukt och villaägarna skulle marschera till valurnorna den 17 september för att rösta in en nyliberal systemskiftesregering.

Men så råkade Fredrik Reinfeldt svara på för många frågor i en radiointervju. Den slopade fastighetsskatten skulle betalas med – tada! – en helt ny skatt och minskade skatteavdrag. De som betalat av sina villalån skulle få betala mindre men de som just skaffat hus skulle få betala mer. Alliansens så omtalade enhet spräcktes på den fråga de själva i Almedalen pekat ut som en av valrörelsens viktigaste frågor.

Om en knapp vecka mobiliserar alliansen och deras vänner till en stor demonstration hållas mot fastighetsskatten, trots att de flesta villaägare betalar mer för sophämtningen än i fastighetsskatt. Nu får högerns spinndoktorer sätta sina pannor i djupa veck för att komma ur den röra Reinfeldt skapat.

Men skadan är sannolikt redan skedd för alliansens del. Genom Reinfeldts villavalla förvandlades frågan i ett slag från att handla om att slopa en impopulär skatt till att handla om skatteteknik och vinnare och förlorare. Reinfeldt satt med trumfkortet i hand, och fumlade bort det.

7 kommentarer:

Marta Axner sa...

Och saken blir knappast bättre för alliansen när Leijonborg idag vill ha en helt annan finansiering av den slopade fastighetsskatten så att Ekot kan ha som förstanyhet att Fastighetsskatten splittrar borgerliga alliansen...

Förresten, aktivera word verification i kommentarerna så slipper du spam som här ovanför.

Peter Gustavsson sa...

Jo, nu blåser det snålblåst på de borgerliga kanslierna.

Tack för tipset, kirrat. Men det första som hände var att jag själv läste fel och fick göra om - testar en gång till och ser om jag får in kommentaren :-)

fredrik sa...

Det är fascinerande att allt det som borgarna säger sig vara överens om är så grunt. Man vet inte hur man ska ersätta de 30 000 000 000 kr som försvinner med en avskaffning av fastighetsskatten (och de förslag som kommer upp slår hårdare mot barnfamiljer och fastighetsägare i glesbygd), och överenskommelsen om energipolitiken är att man kommit överens om att man inte är överens och inte gör något åt den den närmsta mandatperioden. Känns långsiktigt och bra.

Peter Gustavsson sa...

Den borgerliga alliansen är en luftpastej. Ser ut som att den kanske är på väg att spricka...

Anonym sa...

Men en luftpastej som leder i opionsmätningarna...

Om inte (s) överger den enfaldiga valstrategin som partiorganisationen på den s k 68:an driver och regeringskansliet, som trots allt har viss samlad kompetens, tar över kan det bli kärvt. Måste vara ett elände att vara Persson och ständigt vara omgiven av dessa kroppkakor till partifunktionärer.

Peter Gustavsson sa...

Var ligger enfalden i valstrategin?

Anonym sa...

Ja, vilken valstrategi? Driver socialdemokraterna valrörelse? Om de gör det (driver valrörelse alltså) kanske de har lust att berätta för väljarna vid tillfälle. Skulle kunna bli en intressant pendang till de valrörelse som pågår just nu, som dock till 100 % bedrivs av högeralliansen.