onsdag, augusti 30, 2006

"Sverige saknar en låglönesektor"

Det finns moderater som inte skräder orden. Moderata kommunalrådskandidaten i Lund Christer Wallin är en av dem. Och just för att han säger den nakna sanningen om vad moderaternas politik går ut på är han värd att citeras rakt av:
Hur tycker du att arbetsklimatet borde se ut?
– Jag ser det som ett problem att vi i Sverige saknar en låglönesektor som ett första insteg i arbetslivet. Finns ingen inträdesnivå hamnar många i en arbetslöshetsfälla. Och det kan gälla vem som helst: ungdomar, skoltrötta, invandrare eller de som vill byta bransch...
Handlar det om hushållsnära tjänster?
– Ja nu har vi inte så mycket pooler i detta landet men annars den typen av låglöneyrken där man gör rent poolen eller packar kassarna på Wal-Mart. Tack vare att man har en låglönesektor kan ju företagen anställa folk på en mycket, mycket lägre nivå. Sköter man sig jättebra när man packar kassarna på Wal-Mart, hamnar man kanske på lagret och sen packar man kanske upp varor i butiken och till sist kanske man hamnar i delikatessen.
Vad bör lönerna ligga på?
- Hushållsnära tjänster, som jag som privatperson ska kunna ha råd med måste ju ligga på en rimlig nivå. Som i går när jag skulle dammsuga för att ni skulle komma - Marianne satt och läste på en tenta, så jag dammsög själv, det hade jag ju sluppit om det funnits.
Vårdbiträden till exempel, tjänar omkring 15000 i månaden. Är det en sådan lön du tänker dig?
– Jag inbillar mig om vi sagt 12 000 hade vi antagligen fått styra det med att de får en lägre kommunalskatt. Men det handlar om lägre än de lägsta lönerna i dag. Lönesättningen måste bli fri i det fallet. För säg då att det finns någon som erbjuder mig 10 000 för detta arbetet i stället. Är det så en kommunal sak att säga: "nej, det klarar inte våra medlemmar att leva på", eller är det så att den som erbjuds jobbet kan säga: "ja, då får jag något meningsfullt att göra".
Det är alltså detta som ligger bakom det fagra talet från moderaterna. De lägsta lönerna ska pressas ner genom en sämre a-kassa, fördyringar av medlemskapet i fack och a-kassa, försämra ersättningsnivåerna, skatteavdrag för hushållsnära tjänster och en högre skattesats för ersättningar från socialförsäkringssystemen. Det är bara det att Reinfeldt m.fl. avstår från att säga det, eftersom de vet att de inte skulle få något stöd bland väljarna för en "Wal-Martisering" av svensk arbetsmarknad.

Tack för att du berättade sanningen, Christer Wallin. Nu vill vi höra Reinfeldts kommentar...

Läs artikeln i Sydsvenskan. Tack för tipset, Vepsä!

2 kommentarer:

Alexander Sofroniou sa...

Jag ser fram emot DN:s och Svenskans artiklar om detta imorgon.

På samma sätt ser jag fram emot att Fredrik Reinfeldt inte försöker göra en cover up och istället tar sin partivän i örat öppet och offentligt för att få honom att inte sprida en felaktig(?) bild av de nya moderaternas politik.

umu sa...

Göran Persson är nu svenska folkets favorit som statsministerkandidat. Fredik W Reinfeldt leder dock fortfarande stort i Stockholms län.