lördag, augusti 05, 2006

Pride - krossa heteronormen

Dagens Prideparad var helt fantastisk. Glädje, musik, dans, solsken, massor av människor samlade till en enorm manifestation som i grunden handlar om alla människors lika rätt och värde. Allvarligt talat är det mycket mer fart i Pride än i de ofta ganska sömniga första maj-tågen. Vi har en hel del att lära.

På bilden ser du fyra unga socialdemokrater som målade sina överkroppar i rött och dansade på ett lastbilsflak oavbrutet i flera timmar. Själv gick jag strax bredvid, dansade, visslade visselpipa och delade ut rosor till åskådarna.

Arbetarrörelsens del av Pridetåget var större och fartigare än förra året. Unga socialdemokraters slogan var "Krossa heteronormen" - det är dags att sluta utgå från den heterosexuella parrelationen när vi bygger upp vårt samhälle.

Ett sätt att krossa de normer så många tar som självklart är att vända upp och ner på perspektivet. Det gjorde de som bar banderollen "Stolta vänner och barn till heterosexuella". Den banderollen får nog många att fundera - varför tar vi det så självklart att det är kille och tjej som gäller? Homo-, bi- och transsexualitet är normalt, det med.

Ett hedersomnämnande också till organisationen "Bögar mot krig" som hade en banderoll med texten "Make love not war" på svenska, arabiska och hebreiska.

Attityderna förändras fort i vårt samhälle i dag - det som var otänkbart för bara några år sedan kan mycket väl accepteras av en majoritet av befolkningen i dag. En viktig faktor är att HBT-rörelsen klarat av att organisera sig och ställt tydliga krav. Men för att fortsätta framåtskridandet behövs solidariteten från alla oss som tror på ett jämlikt samhälle.

2 kommentarer:

Robin Hood sa...

Reporter: “Vad skulle du helst välja att vara – queer eller kommunist?”
Göran Persson: “Då blir det kommunist.”

http://socialdemokrati.se/index.php?id=171

Peter Gustavsson sa...

Not one of his brightest moments...