tisdag, augusti 01, 2006

Den lede fi pratar arabiska

När jag skulle mönstra för ungefär tio år sedan tyckte jag att tolkskolan lät som en bra grej. Lumpa i Uppsala, slippa hålla på med vapen och sånt och så lära sig pratar ryska. Jag tappade dock intresset när det sades till mig att man får lära sig att tortera folk på tolkskolan.

Numera vet jag att det inte heter tortyr utan "förhörsteknik", och nu ser jag att tolkskolan ser till att vara i takt med sin tid:

- Kalla kriget är slut och sovjetunionen finns inte längre. Nuförtiden skall det svenska försvaret operera i huvudsakligen fredsbevarande operationer internationellt. Och där är ju mellanöstern en oroshärd.

Det är enligt överstelöjtnant Olle Nilsson, chef för underättelse och säkerhetscentrum i Uppsala, anledningen till att man börjar undervisa värnpliktiga i arabiska.


Det är tuffa tider för vår svenska officerskår när de måste byta hotbild på det sättet. "Den lede fi" har ju alltid varit ryssen, men nu får han visst konkurrens med araben/muslimen.

Notera även överstelöjtnant Nilssons ordbruk - det är tydligen "huvudsakligen" fredsbevarande operationer internationellt vi ska ägna oss åt. Hur många angreppskrig blir det? Ett? Två? Så många som behövs tills vi vunnit civilisationernas kamp?

Läs om tolkskolans nya ämnesutbud här.

2 kommentarer:

Daniel Johansson sa...

Jo, jag känner igen det där. "Förhörstekniken" avskräckte även mig när jag i samband med mönstringen uppmanades att söka tolkskolan för fyra år sedan.

Kamratligen
Daniel Johansson SSU-Skåne

PS Tack för en riktigt bra blog! DS

Anonym sa...

Den av världsomspännande ekonomiska intressen uppbackade regimen i den realliberala banerstaten framför dem alla - USA - har satt ut riktningen och den svenska militären sticker i väg som ett skott, och har faktiskt redan börjat få upp flåset.

Hur många "angreppskrig" det blir? Ett hittills. Några hundra svenska soldater, varav upp emot hälften tillhör elitstyrkan Särskilda skyddsgruppen (SSG), är stationerade i Afghanistan där de står under direkt NATO-befäl och faktiskt har (eller åtminstone hade) en amerikansk officer inhyst i en barrack på sin camp som dagligen ser över deras förehavanden.

Värre är det för oss svenskar dock, som inte har den blekaste vad SSG sysslar med. Soldaternas namn är hemliga och ansiktena dolda. Exakt vad de gör i Afghanistan? Ja ni, den som det visste...

Brittiska och amerikanska soldater, svenskarnas kollegor som står under samma befäl, har, vilket vi fått veta bland annat genom att vissa av dem varit dumma nog att ha filmat sig själva och genom uttalanden, visat sig systematiskt gripa och tortera människor de finner misstänkta (läs: vem fan som helst som ser afghansk ut - vilket är lätt hänt att man gör i Afghanistan) och sätta eld på fiendekämpars lik i syfte att demoralisera moralen hos de kvarvarande (makabert filmbevis finns).

Sysslar SSG med detta? Till exempel tortyr/avancerad "förhörsteknik"? Står en svensk och slår en afghansk 15-åring under fötterna med hård träkäpp? Eller kör upp elektroder i ändtarmen och rattar försiktigt potentiometern? Om än otroligt - fullt möjligt.

Deras kollegor måste dock ha klagat på arbetsbelastningen, för det pratas inte så värst mycket arabiska i Afghanistan. Snopet! Man förstår varför Försvarsmakten överväger att det "på sikt kan bli utbildningar i bland annat turkiska och persiska".