tisdag, augusti 15, 2006

Reinfeldt djupt ner i skatteträsket

Morgonens Reinfeldtintervju i Ekot var en sällan skådad uppvisning i skattetekniska krumbukter, och moderatledaren verkade plötsligt väldigt lik sin företrädare Bo Lundgren. För slopandet av fastighetsskatten ska finansieras genom minskade skatteavdrag och genom en ny ”platt” fastighetsskatt som gör att de som har ett torp i Arjeplog betalar lika mycket som den som har en mångmiljonvilla i Djursholm. Så nya var moderaterna när det kom till kritan…

Moderatledaren ger med ena handen och tar med den andra. Samtidigt som han tvålar till det lite ytterligare – på stående fot i studion lovade han att ingen skulle få betala mer i fastighetsskatt genom den moderata skattevillervallan.

Så fort Reinfeldt får kritik byter han åsikt, och det innebär att han numera byter åsikt lika ofta som andra byter underkläder. Förra veckan var moderaterna mot att Sverige ska arrangera en internationell konferens om återuppbyggnaden av Libanon – nu är de för. Förra veckan ville moderaterna inte sälja Vattenfall – nu vill de sälja.

Och så har han ju gett det där fantastiska ”tusen gånger mer än du kan säga”-löftet – oavsett hur mycket socialdemokraterna tänker satsa på välfärden satsar de lika mycket. Vad hände med snacket om att ”skattetrycket” måste ner för att få folk i jobb när Reinfeldt gav den socialdemokratiska partistyrelsen rätt att besluta om vilka välfärdssatsningar moderaterna ska stödja?

Kanske dags för någon vadslagningsfirma att börja sätta odds på att moderaterna ska byta åsikt i olika frågor? Mot pigavdrag – 3,2 gånger pengarna. Avveckla kärnkraften – 5,7 gånger pengarna. Och så vidare.

Reinfeldt får gärna prata mycket mer om hur han tänker finansiera sina skattesänkningar genom höjda avgifter. Han får gärna berätta hur moderaternas sänkning av inkomstskatten äts upp av höjda avgifter för a-kassa, fackföreningsavgift, trafikförsäkring, karensdagar, mediciner och försämrat försäkringsskydd vid sjukdom och arbetslöshet, till exempel.

De skickar räkningen för skattesänkningarna efter valet. Bästa sättet att slippa den är att välja en annan operatör. Priserna är lite högre, men servicen är mycket bättre och man slipper de där smygavgifterna.

Inga kommentarer: