lördag, augusti 12, 2006

Badstrand åt folket!

Semestern är en av de mest tydliga klassfrågor som finns. Många LO-medlemmar har inte råd att åka någonstans på semestern, utan tillbringar sin semester i närområdet. Och då blir tillgången till bra badplatser på nära avstånd en viktig del av den generella välfärden - något som gynnar alla men som är allra viktigast för dem som inte har råd med den där Medelhavssemestern.

Någon gång i vintras kom min syster med den briljanta idén att det bör finnas en sandstrand i Stadsparken i Uppsala. Därigenom skulle det finnas en offentlig badplats mitt i staden, som skulle ge alla de som stannar i stan under sommaren någonstans att bada utan att cykla långt bort. Dessutom skulle det ge centrum mer liv under sommaren, och kanske rentav vara en del i en satsning för att göra Uppsala till en åretruntstad som inte mister stora delar av sin befolkning vid terminsslutet.

Sedan dess har jag burit på den idén och diskuterat den med åtskilliga människor. Och för en månad sen insåg jag att min partikamrat Kristina Persdotter tänkt på precis samma sak utan att vi pratat med varandra om det innan. Nu har både jag och Kristina gått ut med förslaget i våra kandidatpresentationer. Och ryktet säger att fler unga socialdemokrater är på väg att gå ut med sitt stöd för en badbar Fyriså och en badstrand i Stadsparken.

Badstrand i Fyrisån är inte ett av socialdemokraternas vallöften. Idén är för ung, åtminstone i våra huvuden, för att ha hunnit komma med i några valmanifest. Men en sak kan jag lova - blir jag invald i kommunfullmäktige kommer jag att skriva en motion i frågan och driva den aktivt.

En annan fråga, som också handlar om att göra Uppsala till en bättre sommarstad, är att få fler uteserveringar i centrala staden. Dragarbrunnsgatan vore ett utmärkt ställe, efter att resecentrum är byggt och vi kan göra gatan till en gågata. Fram för fler uteserveringar!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Peter!

Jag hoppas att dina planer går i lås när det gäller bad möjligheter för invånarna i Uppsala som ej har råd att åka bort till en badstrand.

Jag anser semestern är en tydlig klassmarkör. Förra året beräknade LO att cirka 27 procent av medlemmarna ej hade råd att åka på semester.

Förmodligen finns det ett ganska stort mörkertal om man räknar in gruppen - arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade. Varför ligger LO, TCO och Saco så lågt i semester frågan. Jag har inte hört et pip under sommaren.

Jag skrev en upprörd debatt-artikel i Gotlands Folkblad 27/7 om ensamstående med barn som ej har råd att åka på semester.

Aftonbladets ledarskribent Mats Engström skrev häromdagen om barnfattigdomen i Sverige.

Orättvisor och klyftor.

Hälsningar
Rustan Rydman (s)
Stockholm

fredrik sa...

Var ska den ligga? Finns det verkligen någon strand med direkt kontakt med vattnet i Stadsparken? Det är väl ganska svårt att ta sig ner till vattnet på grund av bryggor osv?

Peter Gustavsson sa...

Det är ju en arkitekts fråga egentligen, men jag tror man ska ta bort de där bryggorna, skeppa dit några ton sand och flytta cykelvägen längre bort från strandkanten så folk inte cyklar förbi just när man kommer upp ur vattnet. Det är möjligt att man får flytta ner hamnen ett par hundra meter men det är ju väldigt få båtar som stannar till där vi Islandsbron.