Tydliga motsättningar i Uppsalapolitiken

Det finns de som påstår att kommunalpolitik är tråkigt. Jag tror att det oftast beror på att den livliga ideologiska debatt som finns i rikspolitiken inte är lika intensiv på kommunal nivå. Men det beror inte på att det inte skulle finnas skäl att föra den - tvärtom!

Stenhagen, en Uppsalastadsdel som började byggas för femton-tjugo år sedan och som nu har en mycket stor befolkning, har fram tills nu saknat ett vettigt centrum. För ungefär fem år sedan byggdes ett kommersiellt centrum med ICA Maxi, Systembolag, Siba med mera. Men i går togs första spadtaget till Stenhagens bildnings- och kulturcenter, som bland annat ska innehålla en ny förskola, skola, sporthall och bibliotek. Allt samlas under samma tak.

Om kommunalpolitik vore så tråkig och förvaltande som många tror, skulle detta nya förortscenter ha stötts unisont av partierna i fullmäktige. Men uppenbarligen finns det partier som är fullt nöjda med att den kommunala servicen i ett av Uppsalas större bostadsområden består av två skolor och inte så mycket mer. Lyssna på Cecilia Forss, kommunalråd och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden (m):
- Det har varit väldigt viktigt för majoriteten av uppföra det här enorma bygget. Jag tycker inte kommunen har råd med det, utan borde ha byggt en skola anpassad för investeringsbudgeten så vi samtiigt kunde renovera till exempel Erikskolan och Sverkerskolan.

Moderaterna går alltså till val på att man vill ha mindre kommunal service i Stenhagen men mer på Luthagen som är resten av den tidigare kommundelen i västra Uppsala. Till saken hör naturligtvis att medan Stenhagen är en stadsdel med låga inkomster, många invandrare och få moderata väljare, så är Luthagen ett av Uppsalas mest välbärgade områden med många moderata väljare. Moderaterna har även gjort en stor fråga av att man vill förändra resursfördelningssystemet i kommunen så att barn i rika kvarter får mer medan fattigare ungar får stå tillbaka.

Jag gick själv på Eriksskolan från första till sjätte klass, innan jag gick vidare till Tiundaskolan som också ligger på Luthagen. Jag tycker självklart att alla skolor ska vara bra skolor och ska ha del i kommunens investeringsresurser. Men den moderata politiken, som så öppet förvägrar resurser till ett område där behoven är mycket stora för att reservera dessa pengar till områden som redan har en bra kommunal service, är naken borgerlig klasspolitik.

Ett annat intressant faktum, som jag säkert får skäl att återkomma till, är att det finns en motsättning mellan borgarna i Uppsala stadshus och borgarna i nämnderna. Den som läser Kulturnämndens protokoll där beslutet fattas (sida 19) ser att de borgerliga ledamöterna stödde förslaget om lokalisera ett folkbibliotek i västra Stenhagen och att detta ska vara integrerat med skolan. Medan de borgerliga i Kulturnämnden värnar om kulturen i hela Uppsala, vill stadshushögern inte att alla ska få vara med.

Läs mer om bygget i UNT här och här och på SR Uppland.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De tio årstiderna - En diktsamling

Vi har så lite tid - och livet drar förbi

Jag blir (s) gruppledare i kulturnämnden