söndag, augusti 27, 2006

Göran Persson i sitt esse

Det är i samtalet Göran Persson är som bäst. Han är närvarande, han klargör var han står och han kan ge argumenten för varför han tycker som han gör. Få om någon svensk politiker har hans retoriska säkerhet.

I dagens partiledarutfrågning var Göran Persson i sitt esse. Han samtalade med utfrågarna och väljarna i studion om allt mellan himmel och jord och han blev aldrig svaret skyldig.

Jag tycker Göran skötte sig bäst när han fick frågan från en blind väljare vid namn Maria om varför hon fick så lite ledsagartid. Han sade direkt att han tyckte att sex timmar ledsagare per månad var för lite och frågade henne vad hon själv skulle vilja ha. Maria sade efter viss tvekan att tjugo timmar nog skulle fungera bättre. Göran sade att han ju inte kunde göra bedömningen men att det är uppenbart att det finns mer som behöver göras och att vi inte har råd med stora skattesänkningar.

Göran Persson fortsatte sedan prata med stor emfas om ledsagarreformen som en av de senaste tio årens viktigaste reformer och om att Maria också måste få möjligheter till stöd under sin utbildning och att det är viktigt att hon får ett jobb och inte blir diskriminerad där. Engagemanget var uppenbart, det strålade ut genom tv-skärmen ut i varje vardagsrum.

Statsministern tydliggjorde här med all önskvärd tydlighet vad det innebär att vara stolt men inte nöjd. Vi socialdemokrater har åstadkommit mycket som är viktigt - bland annat har blinda människor rätt till ledsagare. Men det finns mycket mer som behöver göras och det gäller att inte falla i fällan att försvara det som är. Maria kräver tjugo timmar ledsagare i månaden, då tar vi det till oss och ser vad vi kan göra. Politik handlar om att förändra samhället, att ständigt ta nästa steg i reformarbetet.

Dagen har också bjudit på att folkpartiet kovänt om familjepolitiken och nu accepterat vårdnadsbidrag. Lars Leijonborg hade den dåliga smaken att motivera detta med att många kritiserar kvaliteten i barnomsorgen. Detta är alltså partiledaren för ett parti som tidigare ansett vårdnadsbidrag vara en kvinnofälla!

Trycket har uppenbarligen varit hårt från borgerliga koalitionsbröder med begynnande känslor av panik inför vikande opinionssiffror, men slutresultatet kan mycket väl bli motsatt valstrategernas förhoppningar. Måttet kan lätt bli rågat för många folkpartiväljare som ser att Göran Hägglund sätter alliansens dagordning på familjepolitikens område...

10 kommentarer:

Anonym sa...

Göran Persson är en stor hycklare med en vidrig dubbelmoral. Det är ofattbart hur socialdemokrater fortfarande kan stödja honom och tycka att han är bra?! Han är en smygkapitalist som bygger sig en herrgård för miljoner och lever ett liv som är ljusår från de människor som han representerar. Var är solidariteten? Var är arbetarklassmentaliteten? Och hur kommer det sig att ingen av er någonsin ifrågasätter den så kallade "socialdemokratiska adeln" där det delas ut ambassadör- och chefsjobb till gamla sossekompisar som man lärde känna i Unga Örnar - oavsett kompetens? Dessutom är han helt utan ödmjukhet och genuitet. Han är pompös, nedlåtande, och har noll respekt för de som frågar ut honom - vare sig det är i en debatt eller i KU. Om Fredrik Reinfeldt skulle ha betett sig hälften så arrogant och förmätet hade han blivit helt massakerad av sossarna. Men tydligen är det så med er socialdemokrater, ni fortsätter år efter år att envist rösta på samma parti oavsett hur det ändrar sig eller hur era ledare uppför sig. Allt är tydligen acceptabelt och förlåtligt så långe man är socialdemokrat. Under den senaste tiden har medlemmar av detta parti ägnat sig åt fiffel, grov smutskastning, rasism, våld, ryktesspridning, med mera, men det är tydligen helt okej. Man får bara beklaga om de lyckas vinna igen - och skämmas för den stora del av svenska folket som har lagt sina röster på sossarna. Det är inget mindre än sorgligt, pinsamt och otroligt intelligensbefriande.

umu sa...

Skäms på du, min bäste anonyme Perssonhatare! :-)

Jag tyckte Persson var riktigt bra. Den här valrörelsen börjar göra att det känns riktigt roligt och bra att rösta på (s) igen.

Ali Esbati sa...

Oj. Nån fick visst psykbryt. Gott tecken.

Och han var för övrigt ännu i telefonväkteriet, i alla fall det jag hörde.

Men utrikespolitiken är så tokig, så tokig. Samt lite skämmigt mest, det där om "enda riktiga feministiska partiet".

Ali Esbati sa...

Psykbryt högst upp alltså.

Ännu bättre, skulle det stå.

Anonym sa...

Ni har tydligen en "blind spot" vad gäller herr Persson och är helt oförmögna att se vad han går för. Jag hatar inte honom - jag har bara svårt att stå ut med hans - eller någon annans hyckleri. Moderater står för att de är kapitalister och de lever som de lär, men de flesta socialdemokrater som har klättrat på karriärsstegen och fått känna på makt och pengar, vänder ju ryggen till sina ideal?
Mona Sahlin t e x som helt plötsligt inte tycker att hon behöver betala dagisavgifter och använder sin ställning för att hennes dotter ska få ett toppjobb i Washington. Och Leila Freivalds som är den minst empatiska och ödmjuka människa man har sett på länge, som offentligt motsatte sig bildandet av bostadsrättsföreningar men gick sedan ut och köpte sin egen hyreslägenhet. Och hur många miljoner tjänade inte Anitra Steen på sitt lägenhetsklipp? Hur är det möjligt att INGEN av er kan reagera på det och tycka att det är fel? Fortsätt att vara socialdemokrater och stå upp för ert parti, men våga kritisera era ledare.
Slutligen så var det väl bara väntat att mitt inlägg inte fick ett enda intelligent svar eller ifrågasättande utan order "psykbryt" användes. Men det är ju det ni sossar gör - skriker "högerspöke" och ger slag under bältet för att ni helt enkelt inte har några bra argument. Desperate times takes desperate measures...

umu sa...

Men bäste herr/fru anonym: andas djupt ett par gånger - och räkna sedan till tio.

Vad har egentligen de här ledande politikerna gjort dig eftersom du är så hiskeligt bitter på dem? Och om du nu vill vrålskälla på dem - varsågod, det är ett fritt land, men varför måste alla andra vara ilskna också???

Love, peace and SocialDemocracy - that's the breath of life my friend. :-)

Hanna Löfqvist sa...

Nja Peter, det lutar lite åt en Kim II Sung-hyllning. Men låt gå för den här gången :-)

Anonym sa...

Hmm, det här var intressant. Först får jag höra att jag har fått ett "psykbryt", sedan är jag tydligen "hiskeligt bitter", bör ta djupa andetag och räkna till tio, och mina inlägg klassas som att jag "vrålskäller"? Jag kan försäkra dig att det inte finns minsta lilla bitterhet i mig och att jag är lugn och vid mina sinnens fulla bruk. Vad som däremot är otroligt intressant och bara förstärker min teori om er socialdemokrater är att inte en enda person som har läst mina inlägg har nämnt en enda sak om inläggets innehåll utan har istället gått på mig och mitt presumtiva hat, min bitterhet, och min psykiska hälsa. Ni har gjort det igen - på bästa socialdemokratiska sätt - lyckats med att gång efter annan undvika att besvara en enda av mina kommentarer. Det säger väl allt, eller hur? :-))

Peter Gustavsson sa...

Du vågar inte säga vad du heter, och du ägnar ditt inlägg åt en oavbruten hets med ett dogmatiskt ordval, och sen anklagar du oss för att inte ta dig på allvar? Kom igen!

Jag har hört väldigt många efter partiledarutfrågningen säga att det var skönt att Persson tog tydlig strid för de sjuka och arbetslösa. Och det här valet är inte en folkomröstning om Göran Persson. Det är ett val mellan två tydliga politiska alternativ. Ska vi bygga vidare på den svenska modellen eller genomföra ett systemskifte?

Anonym sa...

Tack för ett intelligent och relevant svar! (Äntligen.) Jag talade inte om huruvida det här är en folkomröstning om Göran Persson eller inte, jag har bara ifrågasatt och kritiserat honom som ledare för ett parti som han verkar ta stort avstånd ifrån med tanke på hur han lever. Man ska leva som man lär - jag tror att de flesta håller med om det.