Vem kan leva på 50 kr i timmen?

Vi har kunnat läsa i UNT hela sommaren nu om byggföretaget Hoffman House som vägrar betala avtalsenliga löner till sina litauiska anställda. I stället får byggnadsarbetarna 50 kronor i timmen, vilket motsvarar 8-9 000 kr i månaden före skatt för om man jobbar heltid. Vem kan leva på det?

Byggnads hotar nu med blockad mot företaget. Det är bra, vi ska inte acceptera ett A- och B-lag på arbetsmarknaden där människor från andra länder får sämre betalt för samma jobb. Det är orättvist både för den som kommer hit och blir underbetald och för den som blir utkonkurrerad när företagen ställer arbetare från olika länder mot varandra.

Centerledare Maud Olofsson sade i Ekot 22 augusti att hon välkomnar konkurrens om löner. Också de andra partierna i högeralliansen vill försvaga fackets ställning och därmed möjligheterna att hålla uppe lönerna. Inget borgerligt parti har tydligt ställt sig bakom Sveriges position i EG-domstolen, där s-regeringen nu försvarar rätten att sympatistrejka mot en aggressiv EU-höger som vill slå sönder den svenska modellen. Vi behöver en regering som är beredd att ta strid mot lönedumpning och för en stark social välfärd - rösta rött den 17 september!

By the way - i dag kom den andra mätningen på kort tid där socialdemokraterna stiger med omkring 3 procentenheter. Vi gjorde det i Temo-mätningen i måndags och vi gör det i dagens Ruab-mätning. I Ruab-mätningen leder vänsterblocket trots att både v och mp går tillbaka. Jag tror vi kan komma att få se fler sådana här drastiska svängningar i opinionen när valtemperaturen nu börjar stiga - det är fortfarande väldigt många osäkra väljare.

Kommentarer

Marta Axner sa…
Fast frågan är om man kan tala om drastiska ändringar i oipinionen - många av de mätningar som presenterats den senaste veckan är ju gjorda ungefär samtidigt. Bättre tror jag att bara konstatera att det är jämt, många har inte bestämt sig och mätningar säger inte så mycket. Och att om vi jobbar på kommer vi att vinna.
Jag menade nog snarare att det är drastiska svängningar i opinionsSIFFRORNA. Opinionen tror jag är på väg åt vårt håll fast lite mindre drastiskt. Våra siffror kommer sannolikt förbättras hos de flesta institut i takt med att de politiska skillnaderna mellan blocken klarnar och valtemperaturen stiger.

Men allt handlar, såklart, om att mobilisera väljarna att faktiskt gå och rösta den 17 september. Tar lite lunchrast i dörrknackandet, sen ska jag ut och valjobba igen.

Populära inlägg i den här bloggen

De tio årstiderna - En diktsamling

Vi har så lite tid - och livet drar förbi

Jag blir (s) gruppledare i kulturnämnden