fredag, augusti 18, 2006

Valmanifestet - VG

Gratis tandvård för unga upp till 24 år. Max 200 kr för en tandundersökning och kraftigt förbättrade högkostnadsskydd. Oljeberoendet ska brytas till 2020. 100 000 fler bostäder för äldre på 10 år. Sänkt maxtaxa på dagis med 300 kr och avgiftsfri förskola för 3-åringar. Sänkt maxtaxa på fritids med 340 kr för första barnet och 3 000 fler fritidspedagoger. A-kassan höjd till 80 % för de allra flesta löntagare. 1-procentsmål för forskningsanslag såväl som för biståndet. Kraftigt ökade resurser till studieförbund och folkhögskolor. Satsning på barn- och ungdomspsykiatrin. Höjda bostadstillägg för pensionärer. Eliminera osakliga löneskillnader i offentlig sektor. Heltid en rättighet och deltid en möjlighet 1 juli 2007. Med mera!

Svårt att vara missnöjd med ett sådant valmanifest. Många väldigt angelägna välfärdsreformer som fortsätter bygga vidare på den svenska modellen, jämlikheten och solidariteten. En ny reformepok står för dörren vid en socialdemokratisk valseger den 17 september.

Jag väntar fortfarande på handlingsprogrammet för full sysselsättning innan jag höjer från VG till MVG, men det är ju trots allt 30 dagar kvar till valet...

17 kommentarer:

Anonym sa...

Lotta Gröning håller inte med dig...

Peter Gustavsson sa...

Det är knappast en nyhet att Lotta Gröning tappat stinget. Jag har slutat se skillnad på vilka av artiklarna Lotta Gröning och Johan Hakelius skriver på Aftonbladet Debatt

Anonym sa...

OK... Är din analys att även den svenska väljarkåren har tappat stinget? Eller är den månna bara "oupplyst" och "felinformerad"?

fredrik sa...

För att Lotta Gröning skulle vara nöjd hade det behövt stå att vi ska avskaffa hälften av alla myndigheter, oavsett vad de sysslar med. Jag förstår inte vad som hänt med henne sedan hon började jobba i storstan? Att hon sedan inte förstår att höga försäkringsnivåer är bra för sysselsättningen (människor har råd att konsumera även när de är arbetslösa, vilket i sin tur ger fler arbetstillfällen) får vi väl se som ett bevis på att hon är på väg över till den mörka sidan (Junilistankandidat i nästa EU-val?). Och Johan Hakelius är åtminstone rolig.

Anonym sa...

Så för att Gröning drar slutsatsen att de arbetslösa vill ha jobb (!) och att de tveksamma i väljarkåren vill ha mer framåtsatsningar än bara satsningar inom socialförsäkringssystemen så är hon på väg till "den mörka sidan"???

Inte att undra på att ni socialdemokrater har det tungt i valrörelsen...

Peter Gustavsson sa...

Jag tycker att Lotta Grönings uttalande är bland det flummigaste jag läst. Hon "saknar framtidstro" i ett dokument som är fyllt av optimism och hon tycker att socialdemokraterna är "vilsna". Inte en antydan till konkretion, bara meningslösa floskler.

Lotta Gröning är inte mer representativ för socialdemokratin än Bo Södersten vid det här laget är jag rädd.

Anonym sa...

Hur representativ är Göran Persson för socialdemokratin?

Han som bor i en 12 miljoners herrgård och som köper skorpor från NK.

Tror du Persson lever i den verklighet som en LO-familj gör? KNAPPAST!

*suck* sa...

Först har Reinfeldt skjutit hela det svenska politiska spektrumet åt vänster. När då (s) svarar med att själva gå åt vänster och lovar att verkligen satsa på välfärdsstaten så blir den ambitionen fetdissad i medierna.

Medierna lever ju (i teorin) på konfrontation och tydliga skillnader - varför då denna förfärliga strävan att fösa in alla mot den politska mitten...?

Claes Nordmark sa...

Ända sedan Lotta Gröning lämnade NSD och fick jobb på Aftonbladet har det spårat... Hon är aldrig nöjd med någonting över huvud taget - allt ska sågas, stort som smått!

Anonym sa...

Lena Mellins analys av TV-debatten är heller inte särskilt upplyftande läsning för socialdemokrater.

Anonym sa...

Och opinionsläget går from bad to worse :-(

Claes Nordmark sa...

Förresten, jag glömde att säga hurra - om vi vinner valet ska "Handslaget med idrottsrörelsen" fortsätta!

Anonym sa...

"Hur representativ är Göran Persson för socialdemokratin?

Han som bor i en 12 miljoners herrgård och som köper skorpor från NK.

Tror du Persson lever i den verklighet som en LO-familj gör? KNAPPAST!"


Så du menar att man ska rösta på Reinfeldt som ALDRIG levt som en LO-familj??
Göran Persson vet iaf hur vanligt folk har det jämfört med Reinfeldt..

Eva-Lena Jansson sa...

Det fanns dom som ansåg att Olof Palme inte var representativ för Socialdemokraterna eftersom han var uppväxt i ett borgerligt hem.

För övrigt så undrar jag hur representativ Lotta Gröning är för Socialdemokraterna. Är hon verkligen partimedlem? Hon tjänar mer än en riksdagsledamot, och Gröning brukar ha mycket negativa synpunkter på heltidsarvoderade eftersom dom lever så långt ifrån väljarna. Om hon hade minsta förankring bland sjuka och arbetslösa så skulle hon knappast kritisera Plusjobb eller höjningen av taket i a-kassan eller sjukförsäkringen.

Peter Björkman sa...

Tja. Gröning är väl ungefär lika mycket sosse som Fredrik Federley. Därmed inte sagt att Federley inte skulle vara välkommen i sossarna, det är ett mycket brett parti!

Johan Sjölander sa...

Eva Lena skriver (om Lotta Gröning):
"Hon tjänar mer än en riksdagsledamot, och Gröning brukar ha mycket negativa synpunkter på heltidsarvoderade eftersom dom lever så långt ifrån väljarna. Om hon hade minsta förankring bland sjuka och arbetslösa så skulle hon knappast kritisera Plusjobb eller höjningen av taket i a-kassan eller sjukförsäkringen."

Och detta är bland det klockrenaste jag läst. Vill passa på att påminna om att Gröning är en få som faktiiskt tycker att moderaternas sänkta arbetsgivareavgift för hundpsykologer är bra (och visionär, vill jag minnas) politik. Så att vi vet vad det är hon efterlyser.

Nils sa...

Pfft - alla anonyma allianskommentarer jag har läst på sossebloggar på sistone indikerar bara en sak: desperation.