torsdag, augusti 24, 2006

Jan Björklunds janusansikte - Barnens marknad eller en skola för alla?

Aron Etzler, chefredaktören för vänsterpartiets publicistiska flaggskepp Flamman, är en av svensk vänsters skarpaste analytiker. Han skriver mycket intressanta böcker om hur europeiska vänsterpartier som hamnar i regeringsställning riskerar mista kontakten med sin sociala bas om de inte ser upp rejält.

Som chefredaktör har Etzler gjort den gamla Norrskensflamman till en intressant tidning med en modern vänstervinkel på dagshändelserna. Denna förändring blev uppenbar under hans sommarledighet när tidningens spalter i stort kändes som vore de skrivna av någon trött kominternfunktionär.

Nu är dock Aron Etzler tillbaka i tidningsmakandet på heltid och dagens nummer av Flamman tar upp en av valets viktigaste frågor - skolan. Etzler har läst Barnens marknad - Berättelser från den fria skolan av Karl Ågerup och tar fasta på dess poänger när han intervjuar folkpartiets och alliansens skoltalesman Jan Björklund. Flammans chefredaktör ställer frågor om vad som snabbt visar sig vara Jan Björklunds och alliansens akilleshäl i skolfrågan - valfriheten - och ger en mycket intressant bild av en motsättning precis under ytan.

I intervjun tar Jan Björklund avstånd från den "nyliberala linjen" i skolfrågan som drevs av Beatrice Ask i den borgerliga regeringen 1991-94, och säger utan omsvep att "det finns två olika sätt att se på det inom alliansen". Jan Björklund tar avstånd från den pedagogiska arbetsmetoderna hos friskolor som Vittra och Kunskapsskolan, och säger sig vilja "slå vakt om den kommunala skolan". Han vill skärpa kontrollen över friskolorna med Skolverkets och Betygens hjälp.

Samtidigt är Jan Björklund företrädare för ett parti som har valfrihet och konkurrens som paradfrågor. Och Björklund har själv triumfatoriskt påpekat för Ibrahim Baylan att fler friskolor ger bättre resultat - något han nu menar sig inte kunna leda i bevis. De inre motsättningarna i högerns skolpolitik växer raskt och det är inte utan att man frågar sig hur major Björklund har tänkt sig hålla ihop alliansen mellan "nyliberaler" och "frisinnade och kulturkonservativa".

För mig är det märkligaste med Etzlers intervju att Jan Björklund visar sig instämma i den kritik som bland andra Karl Ågerup fört fram mot hur svensk skola fungerar idag. Om Björklund tar sina egna ord på allvar borde han omedelbart sluta skälla på socialdemokratin för att många elever inte klarar av att få godkänt resultat och i stället självkritiskt ifrågasätta borgerlighetens kampanj för vad han själv beskriver som "bara valfrihet, valfrihet, valfrihet".

Läs recensionen av Barnens marknad här och läs intervjun med Jan Björklund här.

5 kommentarer:

Hanna sa...

Ja, visst är han bra! Jag ska skicka din bloggpost till Aron. Lite uppmuntran så här i gråmulna tider.

Jonas sa...

Aber Die Flamme ist ja nicht die Zeitung des Vänster-parteis, sie ist unabhängig...dass weisst du doch, Peter.

Anonym sa...

Flamman är inte vänsterpartiets tidning, den är oberoende socialistisk.

Peter Gustavsson sa...

Redaktionen ligger i samma hus som vänsterpartiets, tidskriftsföreningens ordförande är vänsterpartistisk riksdagsledamot och när man klickar in på www.vansterpartiet.se står det en banner till "Flamman - Vänsterns tidning".

För att vara oberoende socialistisk är Flamman väldigt tätt associerad till vänsterpartiet.

umu sa...

Utmärkt uppåttrend i nya SIFO! :-)