söndag, augusti 20, 2006

Knivskarp valkonflikt i familjepolitiken

Ett av socialdemokraternas viktigaste löften i valmanifestet är en sänkt maxtaxa i förskolan med 300 kronor. Det är en viktig satsning för att förbättra barnfamiljernas ekonomi och ytterligare förbättra möjligheterna för bägge föräldrarna att arbeta. Och samtidigt bygger vi ut förskolan - i Uppsala har 1000 nya förskoleplatser tillkommit de senaste fyra åren. Vi fortsätter jobba med att förbättra kvaliteten och minska barngrupperna.

Det borgerliga alternativet går i rakt motsatt riktning. Även om alliansen som vanligt inte kan komma överens, har alla partier inklusive folkpartiet accepterat ett vårdnadsbidrag, d.v.s. en statlig hemmafrulön. Kristdemokraterna går längst och vill införa ett vårdnadsbidrag på 6000 kronor. Pengarna ska bland annat tas från en höjning av maxtaxan i förskolan.

Sällan har alternativen i svensk politik varit så tydliga. Fortsatt sänkning av förskoletaxorna i syfte att på sikt införa en helt avgiftsfri förskola, eller vårdnadsbidrag som gör det lönsamt för många lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor att stanna hemma med barnen i stället för att jobba.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En socialdemokrat som är emot att människor stannar hemma istället för att arbeta?

Du kanske borde byta parti?

Johan Sjölander sa...

... till en allians som bevisligen sätter bidrag framföra arbete, åmtinstone när det gäller kvinnor. Låter vettigt. Inte.

/Johan (som tycker Peters analys - som vanligt - också är knivskarp.

Anonym sa...

Peter, är det han med det fåniga leendet som verkar hata Lotta Gröning enbart för att hon inte hyllar det socialdemokratiska manifestet som med de vanliga flosklerna och besvärjelserna gick ut på att det sk bli lönsammare att inte arbeta?

Anonym sa...

Men lägg av! Löjliga personangrepp på blogmaster.. Stylish, verkligen stylish... Är det accepterad samtalston inom "alliansen"?

Robin Hood sa...

Tröttnar folk aldrig på att diskutera hur bidrag skall fördelas?

Det enda som ger ökad välfärd är ökat välstånd.