tisdag, augusti 22, 2006

Villavalla II - frågor som bör ställas i Kungsan

Jag vill inte prata fastighetsskatt. Det är en skittrist fråga som bara är intressant för dem som betalar riktigt mycket i skatt, det vill säga invånarna i femton Stockholmskommuner enligt Rapports undersökning. För nio av tio hushåll påverkas inte skatten alls av alliansens förslag.

Göran Hägglund menar att han engagerar sig i frågan för att han "ömmar för de med väldigt låga inkomster och en väldigt hög fastighetsskatt", men det är nonsens eftersom det numera finns begränsningsregler som gör att dessa låginkomsttagare inte betalar så mycket längre. Hans förslag handlade om att sänka skatten för dem som bor i mångmiljonvillor i Djursholm och höja den för de som har hus i glesbygd. Vad är fördelningspolitiken i det?

Nu är alliansen överens igen, lagom till den näringslivsfinansierade manifestationen i Kungsan i kväll. Så nu ska kvartetten som sprängdes återigen visa upp sin enighet. Frågan är hur stor förtjusningen blir när villaägarna nu vet att borgarna tänker införa en ny fastighetsskatt och höja reavinstskatten - det senare något ekonomerna menar leder till inlåsningseffekter. Och hur ska Göran Hägglund förklara att han så sent som förra veckan ansåg sig ha "bundit sig vid masten" om att slopa fastighetsskatten till 2008, men nu har backat från det? Vilken trovärdighet har han efter något sådant?

Hur som haver - den senaste veckans villavalla har visat väljarna att det finns en räkning för den borgerliga politiken. Fastighetsskattefrågan är en väldigt tydlig fördelningsfråga - högern vill ta från de fattiga och ge till de rika. Centern har glömt bort sina egna väljare på landsbygden och för en aggressiv politik för att gynna storstäderna.

Väljarna tycks ha börjat uppfatta detta - i spåren av villavalla och valmanifest tog socialdemokraterna nu ett skutt uppåt i opinionen med 2,9 procentenheter på ett par dagar i Temo. Nu gäller det att debatten börjar handla om valets stora konfliktfrågor. Några exempel:

Förskola eller vårdnadsbidrag? Tandvårdsreform eller skattesänkningar? Bättre eller sämre försäkringsskydd vid arbetslöshet och sjukdom? Rätt till heltid eller försvagat anställningsskydd? Brutet oljeberoende eller fortsätta koka sönder vår planet?

Läs Rapports undersökning.

Inga kommentarer: