torsdag, augusti 18, 2005

Vad är det med sektvänstern egentligen?

Nu har Folkmakt tapetserat Kvarngärdet där jag bor. Budskapet är att "Blåställ är sexigare än aktieportfölj". Visst, säkert, men vem har blåställ på sig numera? Vårdbiträdena? Tjejerna i kassalinjen på ICA Maxi? Call-centerarbetarna?

Visst är det bättre att avbilda blåställ - som åtminstone påminner om 1950-60-talens industrimiljöer - än att sätta upp Amelintavlor på elskåpen. Men nog är det svårt att tro att stora massor av människor kommer att få sitt socialistiska uppvaknande när de ser dessa affischer.

Peter Björkman har säkert citatet tillgängligt, själv har jag lånat bort min "Arbetarklassens återkomst". Men att utgå från en mental bild att den moderna arbetarklassen är vita män med blåställ som har Unikaboxen och termosen med kaffe med till fabriken varje dag är faktiskt ganska destruktivt.

Men bortsett från det var affischen faktiskt ganska kul!

17 kommentarer:

fredrik sa...

Ja fan det där kommer att få massorna på Kvarngärdet att resa sig. Trots, you gotta luv 'em!

Klas Corbelius sa...

jag tror affischen spelar på ironi. som dock är ett trubbigt redskap. de som klarat det bäst är loesje.

Peter Björkman sa...

Så lever Folkmakt igen. Jag kände en av de aktiva i Folkmakt. Inför valet 1998 hoppades han på borgerlig valseger, eftersom arbetarklassen skulle vakna av det skärpta läget och göra revolution.

Skall kolla upp citatet. Ungarna ligger och sover i rummet där Greiderboken finns, tyvärr...

fredrik sa...

Folkmakt är ju inte trottar, jag blandade ihop dem med Arbetarmakt. Folkmakt är någon slags "autonoma marxister". You gotta luv those autonomus marxists!

Elin sa...

Vill inte verka märkvärdig, men jag har blåställ ibland.

Peter Gustavsson sa...

OK, vissa har fortfarande blåställ. Antingen på jobbet eller när man håller på med konstnärliga saker. Och blåställ är definitivt sexigare än aktieportfölj. Och ironi är skoj. Och jag äver övertygad om att de här grabbarna hade riktigt roligt med klisterhinkarna häromnatten. Men, men...

Peter Gustavsson sa...

Dessutom är de dåliga på att klistra. Ser ni hur dåligt affischen sitter?

fredrik sa...

Allvarligt talat hur ofta ser man en Folkmaktaffisch? Dom har i övat så mycket. Hade de blåställ på sig när de klistrade tro?

fredrik sa...

"inte övat" ska det vara

Pelle Rödin sa...

Jag hade blåställ under några dagar i somras, när jag vikarierade som vaktmästare. Kompletterade med en dosa snus, långa kafferaster och en CD med Jerry Williams.

Men sedan är ju jag, till skillnad från er mina frasradikala bröder, från arbetarklassen.

Har för övrigt tillbringat kvällen med en ostkaka och långa diskussioner om sten-läggning med min morbror, som är kringresande anläggningsarbetare. För närvarande jobbar han på en villa i Kåbo.

fredrik sa...

Eftersom jag är uppväxt ett stenkast från Kvarngärdet (i Gränby på andra sidan E4:an) så måste jag nästan kvala in i den arbetarklass som ska resa sig under Folkmakts ledning. Mot barrikaderna!

Peter Gustavsson sa...

Pelle, är det det här hotellet din pappa äger? http://www.slottshotellet.se/

Peter Björkman sa...

Jag är inte arbetarklass och jag är frasradikal - i så måtto att det händer att jag använder en och annan "radikal" fras. Skönt att få "komma ut"!

kamikaze sa...

jag e väl inte sa värst oberoende just nu, eftersom svarta blocket huserar mej, föder mej och leker med mej, men e dom sa galna dom sma liven? klart det e aslockande att halla med dej fredrik - you just gotta luv those feminist vegan adbusting antiWTOactivists - men, vänta, förlöjligade jag inte just mej själv? Nä, jag e mogen nog att käka kebab istället för falafel, vilken tur! /jag vet nog va ni scorade pa political compassen, mina anarkavänner ;)

fredrik sa...

I'm all for feminist vegan adbusting antiWTOactivists!

Men Folkmakt ser stjälande av toapapper och nätsurfande på jobbet som en antikapitalistisk strategi. Däremot tycker de att sånt där som att organisera sig i fackföreningar är passé. Man kan läsa mer spännande saker i den Folkmakt närstående tidskriften Riff-Raff (onekligen ett ganska schysst tidningsnamn, låter som en porrtidning från 60-talet) http://www.riff-raff.se/

Kan inte låta bli att dela med mig av ett citat ur Ali Esbatis recension av Gilles Dauvés Vägrandets dynamik (Riff-Raff är utgivare) i Flamman:

Feminismen till exempel är bra när den motverkar »penisimperialism och vaginalfetischism» men misslyckad där den anser att en våldtäkt är ett övergrepp, »som om en penetration är värre än att tvinga en kvinna till löneslaveri genom ekonomiska tvångsmedel».

Känn på den.

Anarkosossiga hälsningar, Fredrik (som också demonstrerat mot den internationella bokstavshögern och åtminstone sett ut som jag tillhört Svarta blocket)

Anonym sa...

Tjena, vet inte om du ser det här, men min mail är a.k.heedh@lse.ac.uk och min mobil är 0702-9328884. Jag drar på tisdag, men hör gärna av dig innan om du har tid! /AK

Anonym sa...

Min mor har haft blåställ varje dag i tjugosex år nu. Min far har haft blåställ (eller grönställ för att vara petnoga, åtminstonde de senaste tio åren) i trettio år. Själv har jag bara haft det i tre år, men visst existerar vi blåställsbärare fortfarande i högsta grad :)