onsdag, augusti 17, 2005

"Gör revolt!"

Kritiken är massiv i den socialdemokratiska pressen mot Göran Perssons utspel i går om att dumpa spritskatten. Norrländska Socialdemokraten skräder inte orden:

"Gör revolt! Återinför de tidigare införselkvoterna. Protestera mot en europeisk alkoholpolitik designad för att ta tillvara alkoholproducenternas intressen och främja frihandeln. Värna människorna. Inte företagen. [...] det är en strid som handlar om människoliv."


Också Arbetarbladet ställer sig bakom revoltidén och föreslår följande alternativa väg:
"Sverige återinför införselkvoterna utan att fråga EU om lov. Skattenivåerna ligger kvar. Skärpta gränskontroller. Vi söker stöd för en restriktiv alkoholpolitik i länder med ökade alkoholproblem. Vi argumenterar hårt inför EU-domstolen under mottot Sverige prioriterar folkhälsan före alkoholkapitalet."

Arbetarbladet menar att detta är en räddningsaktion för Systembolaget, inte för alkoholpolitiken. Tidningen går också till skarpt angrepp mot hur Göran Persson skyller detta på EU:

"Upplägget är cyniskt och blir inte bättre av att Persson skyller på EU. Den svenska modellen 'underminerades av EU-medlemskapet på ett sätt som inte förutsågs', enligt statsministern. Det är struntprat. Eller tydligare, det är lögn. Alla med någon insikt i vad som följde med EU-medlemskapet insåg att den framgångsrika svenska alkoholpolitiken gick förlorad med Ingvar Carlssons fumliga förhandlingstaktik. Han krävde inga garantier, han gav upp och hoppades på kommissionens goda vilja."

Också Värmlands Folkblad kritiserar Perssons utspel, inte minst för att debatten om alkoholens skadeverkningar växer i andra europeiska länder:

"Nu talas om skattehöjningar, skärpta åldersgränser och förbud mot alkoholreklam på allt fler håll. Det är bra, och ännu ett skäl för Sverige att avvakta med skattesänkningar. [...] När Sverige accepterade att i princip hur mycket alkohol som helst får föras in i landet abdikerade vi och rev den ena hörnstenen i alkoholpolitiken. Om skatterna sänks rasar också den andra hörnstenen och abdikationen är fullständig. Det är fel väg att gå."

Vidare uppmanar ledaren regeringen att "tillsammans med samarbetspartierna och kristdemokraterna ta en match med EU:s domstol om att återinföra de gamla införselreglerna". Tidningen diskuterar även de förhandlingstaktiska aspekterna av Perssons utspel:

"Det finns säkert någon smart taktik bakom utspelet, men det låter märkligt att äventyra hela samarbetet och därmed regeringsinnehavet genom att gå ut så hårt. Är alkoholpolitiken och Systembolaget så viktiga för Göran Persson att de kan vara värda att avgå för? Eller vill han bara testa vänstern och miljöpartiet i ett politiskt chicken-race? Vill han ha svar på vem som bromsar eller svänger först? Utspelet är inte heller särskilt lyhört mot stora delar av den egna rörelsen. Det kan inte ha gått Persson förbi att både broderskapsrörelsen och kvinnoförbundet säger bestämt nej till sänkt spritskatt. För dem är alkoholskatterna en fråga om folkhälsa och solidaritet, för statsministern verkar de i första hand vara en budgetteknisk fråga."

Dala-Demokraten uppmanar också till kamp, och ifrågasätter inriktningen på EU-politiken:

"Att sänka alkoholskatten är att ta tag i problemet i fel ände. Det är fegt och visar att Sverige böjer sig för EU: s befängda regler. Det visar att EU handlar om anpassning, och inte om dialog och förändring. Varför är de svenska socialdemokraterna EU:s undersåtar?"

Östra Småland uttrycker sig i försiktigare ordalag, men frågar sig:

"Men om frågan ställs annorlunda är det inte alldeles säkert att så många är så positiva till det kort han nu lägger in i budgetleken. Varför inte prova den här: Hur mycket mer i skatt är du beredd att betala för de kostnader som en ökad alkoholkonsumtion för med sig för samhället?"

Det enda stödet Persson tycks kunna uppbåda för sin linje är inte oväntat Widar Andersson i Folkbladet. Uppenbarligen är han numera också i alkoholfrågan en anhängare av att ge upp den traditionella s-politiken och ge upp för EU och borgerligheten. Tragiskt.

10 kommentarer:

fredrik sa...

"Vidar Andersson-socialism, sa ni. Vilket hätligt begrepp. Det har jag inte hört förut. Fast möjligen är det synd att skämma ut ett så vackert ord som socialism. ... det är inte socialism för mig, utan någonting helt annat. Möjligtvis liberalism eller något liknande. Vidar Andersson-liberalism kanske inte skulle vara fel att säga."
Wanja Lundby-Wedin i TLM # 3/4-95.

Klas Corbelius sa...

som norrköpingsbo skäms jag, tänk att vi ska exportera denna megafon till er i uppsala/stockhol!

fredrik sa...

Betyder det att vi får en "socialdemokratisk" morgontidning på köpet?

Peter Björkman sa...

Kul annars att så många tidningar ändå var kritiska till ytterligare en onödig skattesänkning.

Peter Gustavsson sa...

Det fina i kråksången är ju, som Peter påpekar, att de allra flesta s-tidningar tycker Perssons utspel är åt helvete och vill ta hårda tag mot alkoholindustrin. Jag tror det är dags att ta strid för att stoppa det här vansinnet!

fredrik sa...

Jag lutar nog åt Aktuellts analys. GP slängde in det här för att ha en till grej att förhandla med vänsterpartiet om. Lägger sig (s) några steg extra till höger kommer kompromissen med (v) sluta på den ursprungliga sossepositionen. Enkel strategi för när man måste kompromissa med koalitionspartners.

Peter Gustavsson sa...

Möjligt. Men det är också möjligt att förslaget går igenom, i alla fall till en del, om ingen bjuder motstånd. Så låt oss bjuda så mycket motstånd vi bara kan!

fredrik sa...

Jag tror att du bara vill ha en ny sak att säga nej till. ;-)

Klas Corbelius sa...

(s) förhandlingsstrategi kan fungera i dolda rum, men i mediarummet framstår det som att (s) inte har någon ideologisk själ utan bara vill ha makt. en tuffare alkoholpolitik kanske man inte vinner val på, men faktum är att supandet kostar oerhört mycket och ska vi ha råd med välfärden så... det kanske vinner en valrörelse!

Peter Björkman sa...

Jo, dethär är ju en viktig fråga. Också för våra grannar i väster - norrmännen. Sänkta skatter här leder till sämre folkhälsa där. Internationell solidaritet osv.