fredag, augusti 26, 2005

Är detta vändpunkten?

Sedan sensommaren 2004 har borgerligheten lett i opinionsmätningarna. De borgerliga partiledarna har planterat träd tillsammans i Högfors, skandal efter skandal har drabbat socialdemokratin och fackföreningsrörelsen, regeringen har angripits för hur tsunamikatastrofen hanterades och Fredrik Reinfeldts popularitet har stigit till skyarna.

Men nu börjar det bli allvar. Allt fler börjar inse att det faktiskt är möjligt att Sverige får en borgerlig regering. Det innebär att allt fler också börjar se efter vad det är borgarna vill. Samtidigt börjar socialdemokratin också inse att det är allvar, och man skärper både förslag och argument.

När Skop för ett par dagar sen publicerade en undersökning där borgarna slutade att öka, skrev jag att från denna punkt kan de bara falla. DN-TEMO publicerar i dag en mätning där socialdemokraterna går kraftigt uppåt. Ökningen på 3,3 procentenheter är statistiskt säkerställd. Det borgerliga övertaget i opinionen är fortfarande stort, men för första gången på mycket länge krymper det påtagligt.

Olyckskorparna har fel. Valet i september 2006 är långtifrån avgjort. I takt med att vi närmar oss kommer frågan alltmer att handla om vilka värderingar som ska styra Sverige i framtiden. Med en bra politik för att få ner arbetslösheten och laga revorna i välfärden och en bra valorganisation kan vi tillfoga högern sitt största nederlag någonsin. För förlorar de efter att ha gett upp sin systemskiftesretorik, hur ska de då komma tillbaka i opposition? Reinfeldt har satsat allt på ett kort - låt oss se till att han förlorar!

P.S. Har lagt in de socialdemokratiska tidningarnas ledarsidor som länkar, inte minst därför att jag själv vill kunna komma åt dem smidigt var jag än är. Många av s-tidningarnas ledarkommentarer under torsdagen handlade om spritskatten och hur dumt det är att regeringen lägger fram förslaget, NSD hade den slagkraftiga rubriken "Mera sprit, mindre cigg". Ni kan väl kommentera om jag missat någon tidning. Vi har alldeles för få tidningar, som Fredrik skrivit om.

2 kommentarer:

Simon J sa...

Jag hoppas verkligen att du har rätt! Ja inte nödvändigtvis i att alliansen förlorar valet - men att det rådande läget blir ett skäl för s och stödhjulen att skärpa argumenten och precisera sin politik. Socialdemokraterna bär på ett arv som är alldeles för stolt för att hänvisas till den håglösa trötthet som tycks ha legat över er sedan budgetsaneringen blev klar. Miljöpartiet driver frågor som är alltför essentiella för allas vår överlevnad för att tillåtas drunkna i allmänt regeringsstödjande. Och många socialistiska ideologer är på tok för tänkvärda för att inte höras i debatten (om sedan v är rätt parti att företräda dem låter jag vara osagt...)

Jag hoppas verkligen att det här kan bli en valrörelse där sakliga argument möts och prövas och där väljarkåren får en möjlighet att ta ställning till vad partierna faktiskt vill - inte vad deras strateger bedömt att de ska framstå som för att bli valda. Och där har ni en tung vandring framför er. Och en tung partiordförande att antingen väcka eller avpolletera. Till madrasserna, socialdemokrater, fundera över vad ni egentligen står för och börja kämpa för det. Än har ni makten!

Peter Gustavsson sa...

... och vi behöver dig också i kampen! Här på nätet och ute på gator och torg.

"Till madrasserna", förresten, är inte det ett uttryck från maffiakrigens dagar i New York?