tisdag, augusti 09, 2005

Högerregering efter tysk vänstersväng?

Det konservativa CDU har lett i de tyska opinionsmätningarna i åratal, och förståsigpåarna har varit bergsäkra på att Angela Merkel ska bli nästa tyska förbundskansler. Men att döma av dagens Independent är det inte alls så självklart med en konservativ valseger. För första gången inför nyvalet i september är det jämnt mellan "blocken" - CDU och liberala FDP mot socialdemokratiska SPD, de gröna och det nybildade Vänsterpartiet.

Så långt allt gott. Något som inger hopp för oss inför vårt val nästa år - det går att ta igen också när man ligger dåligt till och har misslyckats med att göra något åt arbetslösheten.

Men mycket av uppgången hänger samman med att vilsna väljare som annars skulle valskolkat eller proteströstat på CDU nu röstar på det nya Vänsterpartiet - en valallians mellan det tidigare östtyska statsbärande partiet (numera Partiet för Demokratisk Socialism - ett hysat reformerat kommunistparti) PDS och den tidigare partiledaren Oskar Lafontaines anhängare i en utbrytargrupp ur SPD. Opinionsmätningen i Independent pekar på 11-12 procent stöd nationellt, och en tredjedel av rösterna i öst. Så länge det svenska Vänsterpartiet fortsätter sin ökenvandring är det svårt att tänka sig att de kan fånga upp missnöjet (läs om hur s och v fungerande som kommunicerande kärl under 90-talet i min artikel Må bäste sossen vinna).

Något annat som oroar är att SPD-ledningen tycks överväga att bilda en "Grosse Koalition" med CDU hellre än att bilda en koalition med De Gröna och Vänsterpartiet. Det är inte förvånande - den som läst Olle Svennings bok "De nya liberalerna?" vet att hela idén om en röd-grön koalition härstammar från Oskar Lafontaines partiledarperiod. Gerhard Schröder var aldrig någon entusiast för att regera med De Gröna, även om han så småningom lärde sig att få Joschka Fischer att dansa efter hans pipa till de gröna gräsrötternas stora besvikelse.

Om valet i Tyskland i september slutar i en vänsterseger kommer den första uppgiften för socialdemokrater som vill ha en vänsterpolitik att bli att avvärja en stor koalition med CDU. Annars kommer väljarnas protester mot Schröderregeringens nyliberala reformer inte att omsättas i politisk verklighet, utan politiken högervrids i stället än mer.

Inga kommentarer: