torsdag, augusti 18, 2005

Fler ledarsidor

Nu har också Piteå-Tidningen skrivit en artikel om alkoholpolitiken. Ledaren tar fasta på de sociala konsekvenserna:

"I dag dricker svensken kanske mer än någonsin tidigare. Alarmerande är att supandet går allt längre ner i åldrarna. Alkoholskadorna kostar samhället ofantliga 100 miljarder kronor per år och mer lär det bli i takt med att konsumtionen stiger. Sänkt alkoholskatt innebär ofelbart högre konsumtion. [...] Världshälsoorganisationen (WHO) har i en studie visat att 25 procent av dödsorsakerna bland europeiska män mellan 15 och 29 år hör samman med alkohol. Sambandet mellan grova våldsbrott är också väl dokumenterat. Omkring hälften av alla våldsbrott kan härledas till alkoholintag."

Piteå-Tidningen vaktar på orden och tycks inte riktigt våga uttala sig tydligt mot regeringen, men ställer sig bakom striktare införselregler.

Dagbladet väljer att sluta upp bakom regeringen och hotar med kriminella ligor som tar över om vi inte för in spriten på Systemet med lägre skatter. Samtidigt är man medveten om de politiska realiteterna:

"Är detta då en bra fråga att gå till nyval på, när samarbetspartierna säger nej? Det är det nog inte, eftersom det finns en intern socialdemokratisk opinion för att inget göra."

Jag gissar att Aftonbladet, som vanligt när en fråga är kontroversiell, håller tyst ett par dagar och avvaktar tills man ser om man vågar gå ut och vara kritisk. Så än så länge nöjer man sig med att gå ut och stödja regeringens jobbförslag, som i och för sig förtjänar beröm (och kritik för att det är för lite för sent, men det säger Aftonbladet också).

Utöver detta rapporterar Drugnews om en ökning i antalet döda av alkohol med 18 % i England och Wales mellan 2000 och 2004. Tänk så bra det blir bara man släpper alkoholen fri...

Diskussionen har påbörjats om ifall alla vi sossar som tycker regeringen har alldeles fel i denna fråga kan göra något för att ta kål på förslaget. En idé fördes fram om att göra någon spektakulär aktion vid ett Systembolag, men det faller väl på att vi bor utspritt i detta avlånga land. Kan vi göra gemensamma aktioner på internet - artikelskrivande, upprop, specialsite, maila riksdagsledamöter ... idéer? Hur gör bloggarna i USA när de vill påverka ett beslut, jag är så ny på sånt här?

P.S. Måste också unna er en artikel om något helt annat, som jag hittade när jag surfade runt bland ledarsidorna. Läs hur centerpartistiska Hudiksvalls Tidning skriver om folkpartiet och om "Vägval socialliberalism" som ska ha Staffan Werme med bland grundarna. Hallandsposten skriver också om detta men sen är det slut. Varför ser man injte mycket mer om dessa strider inom folkpartiet?

2 kommentarer:

McGregor sa...

Too much Swedish comrade - us brits are feeling excluded ;-)

Peter Gustavsson sa...

Is this feeling of exclusion from the Northern Lights a commonly discussed subject in the blocks around Westminster and in crime-haunted Eton Avenue?