torsdag, augusti 04, 2005

"På sikt ska alla skolor bedrivas i offentlig regi"

Det beslutade SSU-kongressen i går natt. Ett tydligt friskolekritiskt förslag med stöd på bägge sidor av de klassiska falanggränserna hade förhandlats fram av Anders Österberg från Södra Älvsborg. Att förslaget gick igenom är en avspegling av de allt större problem de fristående skolorna skapar för den kommunala skolan runt omkring i landet. Det ger också en föraning om att partikongressen i höst kan komma att anta en mer restriktiv politik i förhållande till friskolorna.

Den gamla hårdhögern hade självklart problem med detta beslut. Enligt uppgift sprang killar i kostym omkring i bänkraderna i två timmar, skällde ut ombud som "röstat fel" och försökte få till stånd att beslutet revs upp. Det fick de inget för. SSU förändras.

2 kommentarer:

Martin sa...

Haha, uppskattade verkligen det sista i ditt blogginlägg! Tummen upp för att den kommunala skolan och ner för friskolor.

Peter Gustavsson sa...

Jag såg inte försöken till att "styra upp" friskolebeslutet själv faktiskt - hade lämnat kongressen för länge sen vid det laget. Hade varit intressant att se, även om det i och för sig var skönt att få sova också (fördelen med att vara gamling...).

"På min tid" i SSU gick det till på det där viset väldigt frekvent på kongresserna. Träffade en tidigare distriktsordförande i går som sa att hon aldrig varit på en kongress utan att gråta, och så var det på "den gamla onda tiden". Nu är det upp till den nya ledningen att se till att det inte återupprepas.

Nu när förbundskonflikten ser ut att kunna överbryggas, kanske det kan gå att få Skåne och Helsingborg att samarbeta bättre också? När jag var distriktssekreterare i Skåne försökte vi rätt intensivt, men så fort det började "hetta till" i övriga landet blev det mycket svårare att samarbeta. Så sent som i vintras var det ju ganska blodigt er emellan, men nu kanske det kan bli nya tag?