onsdag, augusti 03, 2005

En socialdemokratisk kongress

Det är historiens vingslag som slår i kongressalen. Mötesordföranden Luciano Astudillo slår klubban i bordet när Mattias Vepsä väljs till förbundssekreterare för SSU. För första gången sedan 1993 har en ledning valts med stöd av en enig SSU-kongress. (Visst, 1995 och 2003 avsade sig ena kandidaten sin kandidatur precis innan voteringen vilket innebar ett enhälligt ledningsval, men den valda ledningen hade knappast hela kongressens stöd för det.)

SSU-kongressen har hittills beslutat bland annat att den demokratiska socialismen är SSU:s ideologi, man har antagit en klassanalys i principprogrammet, man har ställt sig bakom sex timmars arbetsdag, 90-procentig a-kassa och avskaffad karendag i sjukförsäkringen. I sitt installationstal talade den nyvalda förbundsordföranden Anna Sjödin om att ta kampen mot utnyttjandet av unga arbetare och vikten av facklig-politisk samverkan. Mattias Vepsä pratade om att SSU ska vara spegelbilden av det samhälle vi vill skapa och inte av det samhälle vi har idag, och om att det är modernt att vara vänster, modernt att vara sosse, modernt med folkrörelse och engagemang.

I det stora hela kan man säga att SSU-kongressen är en socialdemokratisk kongress, med tydliga krav på en radikalare regeringspolitik. Det känns en smula ovant för någon som är van att ständigt bli överkörd på kongresser där den som lyckas piska ihop en liten majoritet tar hem alltihop. Men riktigt kul.

SSU förändras!

2 kommentarer:

hanna sa...

det låter ju trevligt, och nu har jag fått min web-tv å funka också, så jag kan få titta på er på nätet, när det är tråkigt på jobbet, och se vad som sägs för skoj. hoppas resten av kongressen går lika fint!

Anonym sa...

Du måste vara den tråkigaste person man överhuvudtaget kan tänkas stöta ihop med. Att överhuvudtaget fylla bloggen med ditt meningslösa bladder får internet att framstå som onödigt. Torrbollar och viktigpettrar kan ........ försök ha lite kul om du törs.
/Lisa