(s) vann valet!


Som Marta redan skrivit så vann socialdemokraterna en sensationell seger i årets kårval i Uppsala. Socialdemokraterna blev största parti med 8 mandat, och vänster- och miljöpartiets kårmotsvarigheter fick 6 mandat vardera. Högerpartierna Det nya Mösspartiet, Halvera.nu och Fria Moderata Studenter fick sammanlagt 10 mandat, och ser ut att fortsätta sin ökenvandring inom Uppsalas studentvärld. Underlaget för en bra koalition med en stark vänsterprofil är mycket goda. Se även valresultatet här.

Bakgrunden till detta är två samverkande faktorer. För det första har socialdemokraterna bedrivit en mycket bra valrörelse och alla de som slet som djur förtjänar en stor eloge.

Men det finns också en bakomliggande faktor som sällan omtalas i riksmedierna - den unga generationen i Sverige är väldigt radikal och när man låter den rösta blir resultatet så här. Vi som tillhör krisgenerationen och såg allt bli sämre har en annan bild av politiken och framtiden än dem som är fem-tio år äldre. Dessutom är studenter inte längre en liten privilegierad grupp och när 50 procent pluggar blir akademiker inte liktydigt med höger längre. Konsekvenserna av denna stora omvandling av det svenska samhället har bara börjat, och jag tror få anar vad som händer när vi som är sena 70-talister och tidiga 80-talister börjar få inflytande.

Vilken seger! Nu vinner vi i september också!

Kommentarer

Anonym sa…
Men nu var det ju även så att valdeltagandet droppade rejält i år (knappt 10% är det lägsta på länge). Kan man verkligen dra slutsatsen att S-studenter (eller "vänstern") verkligen har rönt framgångarna som en följd av att studenterna har det svårare nu - särskilt som försämringarna främst har uppstått under socialdemokratiska regeringar? Dessutom har ju S-studenter i och med detta val bara återhämtat sig från de senaste årens rejäla bakslag, vilket iofs är väldigt positivt.
S-studenter är störst på kåren vilket är första gången sedan partivalen infördes enligt vad jag förstått. Numera pluggar en betydligt större andel av varje årskull vilket gör att studenterna blir mer lika den generationen i allmänhet, och dagens unga är mer vänster än någon annan ålderskategori. Rösterna bland ungdomsväljare i stort fördelar sig så att (s) har 30-35 procent, (v) dryga 10 och (mp) dryga 10 procent.
Anonym sa…
Joo, men kombinationen av att valdeltagandet sjönk drastiskt (lyssnade kanske medlemmarna på FMS uppmaning om att inte rösta?) och att VSF backade gör att S-studenter kanske inte kan vara säkra på att detta är ett tecken på "nya tider" inom Uppsalas studnetliv - trots att man är största parti (med en marginal på ett mandat...)?

Den riktiga segraren i kårvalet är ju naturligtvis istället Gröna studenter (MP) som erövrar 6 madnat som nytt kårparti. Vanskligheten med att räkna in något som har med MP att göra till vänster på den politiska skalan är påtaglig, det har ju om inte annat förra riksdagsvalets förhandlingar och den senaste tidens regeringsarbete tydligt visat...
Anonym sa…
PG missar ju en väsentlig del av analysen, trots att han använder den som illustration för sitt inlägg: S-studenter hade det snyggaste valmaterialet med de snyggaste människorna.

Alla ska med - så enkelt är det!

Vi Kämpar för dig.
Tillsammans med fler.

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag