torsdag, maj 04, 2006

Möt Hamas

I en tid som denna, när EU fryser humanitärt bistånd och representanter för det regerande partiet i Palestina förvägras inresetillstånd i Sverige, ordnar Sjöviks folkhögskola ett seminarium om Israel-Palestina. Seminariet äger rum under Kristi Himmelsfärdshelgen, 26-28 maj, och mer info finns här. I går ansöktes om visum för att en Hamas-representant ska medverka i detta seminarium, se nedanstående pressmeddelande.

PRESSMEDDELANDE

Besök av Hamas-representant till Sjöviks folkhögskola

Mazen El-Sheikh har fått tillåtelse av Hamas ledning att resa till Sverige för att delta i ett seminarium på Sjöviks folkhögskola i Avesta kommun den 26-28 maj, trots att såväl Fatah-parlamentariker som israeler är närvarande på seminariet.

Mazen El-Sheikh från Gaza är 30 år och kommer nu – sedan Hamas vunnit valet – att ha en ledande position i kommunstyrelsen för den betydelsefulla, men hårt utsatta, staden Khan Younis på Gazaremsan. Han har tidigare representerat Hamas i ungdomsstyrelsen, the Palestinian Youth Association och har varit aktiv som studentledare för Hamas. Han är representant för Hamas i den största fackföreningen i Gaza, UN Employees.

Mazen El Sheikh är utbildad i juridik och psykologi. Han arbetar bland annat med att undervisa i mental hälsa på Open University i Gaza.

- Vi söker nu visum för Mazen El-Sheikh och hoppas att det ska lyckas att han får tillstånd att komma in i Sverige, säger Lena Lönnqvist, rektor på Sjöviks folkhögskola.

Seminariet i Sjövik har som tema ”Religionens påverkan på fred, ekonomi och politik i Palestina-Israel”. Medarrangörer är såväl Broderskapsrörelsen som svenska judar för fred och en svensk palestinsk förening.

2 kommentarer:

håkan ericson sa...

En förskräckande stor mängd civila israeler har redan - oavsiktligt - följt din uppmaning, de har "mött Hamas". Därför är de numera döda, sprängda i småbitar på bussar och torg av de självmordsbombare som intill bara för något år sedan var ett politiskt terrorvapen sanktionerat av Hamas.

Kan inte du, Göran Persson, UD och Sjöviks Folkhögskolas rektor se vad hela världen ser? Att Hamas-ministären har hav av blod på sina händer och att det ligger på dem att först visa sig anständiga och beredda till dialog, för att sedan släppas in i EU:s stugvärme?

SAP:s (och även ditt) moraliska haveri ligger i öppen dager: med lika skamlös som generande historielöshet bjuder ni in våldsdyrkande leninister i (v) och våldsdyrkande antisemiter i Hamas till bordet.

Ni borde skämmas.

Peter Gustavsson sa...

Hamasregeringen är vald i vad som sannolikt var arabvärldens mest demokratiska val hitintills. Själv kan jag bara beklaga det - jag har träffat Fatahaktivister från alla partidistrikt på Västbanken och har stort förtroende och respekt för dem och deras visioner för ett fritt och demokratiskt Palestina. Men folkviljan har talat - en majoritet proteströstade på Hamas.

De som borde skämmas är USA och EU som talar om vikten av demokrati i Mellanöstern men som inte accepterar valutgången. Om alla skulle leva efter din svart-vita världsbild skulle bomberna och våldet vara än mer utbrett än vad det är. Dialog - inte konfrontation!