måndag, maj 08, 2006

Ett stycke oskriven nutidshistoria

Enn Kokk hyllar Göran Greiders senaste bok på sin blogg och jag blev så inspirerad att jag inte kan undanhålla läsarna ett stycke modernt mästerverk. Detta hade det svenka folket fått läsa dagarna innan EMU-omröstningen, undertecknat av några av våra mest ledande kulturpersonligheter, om det inte varit för det tragiska mordet på Anna Lindh.

Göran Greider - vem annars - skrev det och det handlar om ett nej som är ett ja till något annat bättre, större. Egentligen är texten universell och nog borde den kunna få en och annan att entusiasmeras till att kämpa också i årets va. Så håll till godo, kulturarbetaruppropet mot EMU:
Vi som undertecknar detta upprop, anser att EMU inskränker utblicken över världen och krymper solidariteten. Vi tror att det betyder något att våga gå sin egen väg, bortom stormakterna, bortom de växande byråkratierna, bortom de alltmer arroganta eliterna. Vi hävdar det individuella modet och den gemensamma demokratin där den ännu fungerar hyggligt. Vi tror att den monetära unionen drar en ekonomistisk tvångströja över Europas befolkningar och att den reser murar mot den större världen.

Vårt Nej till EMU är bara stammen till ett stort grenverk med tusen ja - till global och europeisk mångfald, till en demokrati som växer underifrån och till en litteratur, en konst, ett artisteri som inte böjer sig under auktoriteter, eliter och påbud.

Vi underordnar oss inte. Vi säger Nej till EMU därför att vi säger Ja till motstånd, demokrati och självbestämmande.

4 kommentarer:

Klas Corbelius sa...

vackert! gillar trädmetaforen! hur ser den ut när det gäller valet 2006? är moderaterna ett murket gammalt träd från 1800-t, folkpartiet som en ovälkomande och ilsken enbuske, kristdemokraterna som en stor ek med gamla rötter (2000 år), men en trädkrona som känner vartåt det blåser och centerpartiets ideal som snabbväxande och snart avverkningsklar energiskog...

Peter Gustavsson sa...

Kristdemokraterna är ingen ek, snarare en enebuske i minatyr som växer i sumpmarker. Annars korrekta beskrivningar av den sorgliga lilla dunge som utgör den borgerliga alliansen.

Peter Björkman sa...

Såg debatten mellan Reinfeldt och Persson i SVT ikväll. Har ju ingen TV sen 10 år tillbaka och har inte granskat moderatledarens retorik. Förstår inte hans personliga popularitet, ikväll var han direkt svag. Hans politik som alltid med moderaterna - ideologisk och för ökade klyftor till varje pris...

Klas Corbelius sa...

det jag menade med ek är kd:s rötter/anspråk på kristdemokratin, anspråk som jag är en av de första att kritisera, men de har dem likväl, vi kan bla påminna oss om din eminenta krönika om kd i uppsala och livets ord.