tisdag, december 05, 2006

En kritisk röst i Bryssel

Jag tillbringade slutet av förra veckan i Bryssel, på en sedan länge inplanerad resa. Jag var ju kampanjledare under den så kallade kryssrevolutionen när Anna Hedh valdes in i EU-parlamentet från en plats på listans baksida, och nu hälsade jag för första gången på nere i Bryssel.

Det var otroligt intressant att följa Annas arbete ett par dagar, inte minst med de alkohol-, jämställdhets- och konsumentfrågor som ligger henne varmast om hjärtat. Mycket av det svenska arbetet i EU handlar ju om att undvika katastrofer - att se till att EU inte underminerar än mer av den svenska modellen genom att agera i tid och bilda allianser. Nu blir arbetet än viktigare, när en viktig vänsterröst i Europa tystnat och vi för första gången sedan vi gick med i EU har en svensk regering som har samma rörelseriktning som EU-systemet i stort.

Svensk socialdemokrati behöver fler som Anna Hedh. Anna är en orädd människa med båda fötterna på jorden. Hon var ensam bland 202 ledamöter i socialistgruppen om att rösta nej till EU-konstitutionen och hon var framgångsrik i att rädda de offentliga monopolen undan tjänstedirektivet. Hennes strid för hårdare införselregler för alkohol och hennes opinionsbildningsarbete för aborträtten väcker stor respekt. Om den tuffa linje Anna står för kan få fullt genomslag i partiets politik kan vi räkna med stora framgångar i det EU-val 2009 som kommer bli något av en generalrepetition inför de allmänna valen året därpå.

Jag fick chansen att träffa assistenterna till s-parlamentarikerna, som var väldigt trevliga. Men jag passade även på att hänga med en trevlig bloggarkollega. Fick då också tillfälle att samspråka med en av assistenterna för ett av Europas mest intressanta partier - Socialistiska Partiet som samlade 17 procent av rösterna i det holländska valet för någon vecka sen. Läs mer här, här och här.

I övrigt fortsätter protestmötena mot de borgerliga försämringarna i a-kassan. I Uppsala genomförs torgmöten varje fredag klockan 16.00 på Stora Torget. I fredags delades det ut 2 000 flygblad bara i Uppsala, och det bildades kö av folk som ville skriva på namninsamlingen mot försämringarna. Det jäser i landet.

Och så lite lästips. Nu ligger tidigare finanskommunalrådet Lena Hartwigs skarpa anförande mot systemskiftet i Uppsala uppe på nätet - läs det här. Detta tal i kommunfullmäktige förra veckan anger tonen för den socialdemokratiska oppositionspolitik jag beskrev i ett tidigare inlägg. Jag skrev även en insändare om den katastrofala borgerliga bostadspolitiken i samband med förra veckans fullmäktigemöte som nu publicerats i UNT.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom genomförs den 9 december en demonstration genomföras i Uppsala mot försämringarna i A-kassan.

Samling i Slottsbacken klockan 12.30.

Johanna Falk sa...

Intressant om EU. Synd att du inte är där och kan rapportera mer!

Anonym sa...

Får man verkligen kalla det "den så kallade kryssrevolutionen" när man själv myntat begreppet?

Peter Gustavsson sa...

Nej, men om det är Lotta Gröning som myntat begreppet är det helt OK.

Anonym sa...

Ok då.