Alakoski talar om klass
Två socialister vann i går. Hugo Chavez var den fjärde socialistiske presidenten att väljas på fem veckor i Latinamerika - den röda vågen bara fortsätter. Här hemma vann Susanna Alakoski Augustpriset för sin bok "Svinalängorna" om hur det är att vara finsk arbetarklass i hennes hemstad Ystad. Alakoskis kommentar till priset är talande:
Kanske är min bok en del av ett trendbrott efter 1980- och 1990-talet. Jag tror det finns en längtan i dag efter att diskutera samhälls- och klassfrågor. Det är väl en slags slump att flera böcker på det temat kommit på en gång den sista tiden, men det har ändå utlöst en diskussion, en debatt som jag tycker är väldigt välkommen, säger hon till DN och fortsätter:Susanna Alakoski var redaktör för Tala om klass som utkom tidigare i år. Boken är skriven av femton kvinnor som beskriver det svenska klassamhället och hur det präglat dem. Det slående i berättelserna är vilken betydelse författarna ger till välfärdsstatens institutioner för deras möjligheter att påverka sin situation. Försäkringskassan och komvux får välförtjänta hyllningar, exempelvis.
- Vi måste kunna prata om samhället utifrån dess komplexitet och i det är klass - oavsett vilken utgångspunkt man har - ett existerande ämne. Det finns ju.
Kommentarer
Några skulle nog invända att kommunism inte behöver vara odemokratisk då det finns åtskilliga kommunistpartier i världen som tvärtom slagit vakt om demokratin och kämpat för att utvidga den. De som försökt driva denna tolkning - däribland Lars Ohly innan hösten 2005 - har dock inte lyckats något vidare med detta.