lördag, december 16, 2006

Tack för allt, Anna Sjödin!

Det SSU jag blev medlem i var konfliktfyllt. Jag lärde mig om hur man skriver en motion och hur man driver sin åsikt. Men jag lärde mig också hur man stämplade varandra som bra och dåliga, höger och vänster. Konflikten berodde ofta mer på vem man umgicks med än vad man tyckte.

Jag är stolt över att vi tillsammans i SSU har skapat en situation där människor kan vara friare i sina åsikter. Ett SSU där vi vågar debattera med respekt för varandra. Ett SSU där vi pratar mer till varandra än om varandra. Det här leder till att våra åsikter får genomslag. Vi är starkare tillsammans.
Så skriver Anna Sjödin i artikeln där hon tillkännager sin avgång. Det är också detta som är den stora förändringen under Annas ordförandetid. Dagens SSU är mycket starkare än gårdagens för det är helt och inte splittrat. Om de som nu kommer hålla i rodret för organisationen tar vara på detta, innebär det en enorm potential för organisationen. I en tid då protesterna mot den borgerliga regeringen är starka och växande ger detta en grund för att SSU ska kunna växa till en verklig massrörelse mot högerpolitiken.

Anna Sjödins stora bedrift var att vara den som ledde enandet av SSU. Tillsammans med förbundssekreterare Mattias Vepsä, den övriga förbundsstyrelsen, distriktsledningarna och anställda på lokal och central nivå har hon dag för dag kämpat med att överkomma klyftor och skilda perspektiv uppkomna genom ett decennium av hård konflikt.

Anna Sjödins stora misstag var att agera som hon gjorde en januarikväll på krogen, och att inte inse att detta skulle göra det omöjligt för henne att trovärdigt fortsätta fungera som ordförande. Jag har aldrig deltagit i det offentliga drevet för att få henne att avgå, men nog borde hon självmant ha tagit detta steg långt tidigare för att spara organisationen från denna utdragna process. När hon vägrats resning i hovrätten blev det omöjligt att sitta kvar.

SSU står starkt. Medlemmarna flödar in i hela arbetarrörelsen, vilket ger en solid grund för att bygga rörelse. Organisationen har inte varit så här enad sedan Anna Lindhs ordförandetid på 80-talet. Anna Sjödin har varit mycket viktig för att lägga denna grund till ett starkt SSU.

Tack för dina insatser för arbetarrörelsen, Anna Sjödin! Vi ses!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Men du måste väl också hålla med dom att en ny ordförande i SSU kommer få det MYCKET lättare än Anna har haft det, nu när det finns en tydlig "yttre fiende" att samlas kring.

Om det trots detta blir stora ordförande-strider i SSU, DÅ har ni sossar mycket att vara oroliga över, vad det gäller ungdomsförbundets framtid.

Anonym sa...

"Organisationen har inte varit så här enad sedan Anna Lindhs ordförandetid på 80-talet."

Detta trots att detta är den andra SSU-ordförande i rad som avgår under ett moln av kriminalitet och korruption.

Bekymrad?

Lite oroad i alla fall?

Någon???

umu sa...

Att jämföra Anna Sjödin med Anna Lindh borde ju rimligen vara straffbart som förtal av avliden!!!

Idag bryr sig inte en människa om vad SSU tycker i idologiska frågor eller vart SSU är på väg politiskt. Och tur är väl kanske det... Personomdömet i den organsationen verkar ju vara under all kritik.

Anonym sa...

"Anna Sjödin har varit mycket viktig för att lägga denna grund till ett starkt SSU ... Tack för dina insatser för arbetarrörelsen, Anna Sjödin!"

Om ni vill fortsätta i hennes anda föreslår jag att ni väljer Bert Karlsson till ny ordförande. Han kan också svära och bete sig buffelaktigt. Och inte minst har han visat att man kan fälla grova rasistiska yttranden och vara både populär, folklig och få vara med i TV.

Klas Corbelius sa...

Anonymous: att jämställa anna sjödin med bert karlsson är bara löjligt. anna har jobbat stenhårt mot rasism och främlingsfientlighet.

"den som är utan skuld kastar första stenen", har du själv aldrig sagt något dumt när du tagit några glas?

Anonym sa...

Brukar du, Klas Corbelius, häva ur dig rasistiska förolämpningar när du dricker alkohol??? Vad är det egentligen för gräslig kultur ni har i SSU??? Vad gör ni med människor i er organisation???

umu sa...

Man pratar ju i andra sammanhang om "våldets normaliseringsprocess". I SSU finns det tydligen en sorts brottslighetens och korruptionens normaliseringsprocess. SSU:arna är så tillvanda vid eländet att de reagerar med förvåning och upprördhet när omvärlden tar avstånd...

Det är en sjuk, sjuk, sjuk politisk kultur i SSU.

Klas Corbelius sa...

Anonymous och umu: jag tror ni är ute och cyklar. om anna gjorde det hon dömts för var det givetvis dumt, men att kalla henne och SSU för rasister är verkligen en helt annan sak. jag kanske är konstig, men jag bara tycker det är en sak att bli förbannad och säga något dumt när man blir kallad hora och en annan vilka åsikter man har.